Könsmottagning Borås
På vår mottagning kan du få hjälp om du misstänker att du kan ha smittats av en sexuellt överförbar sjukdom eller om du vill testa dig för säkerhets skull, även om du inte har några symtom.
Vi utför provtagning (urinprover, eller blodprover för till exempel HIV eller hepatit), undersökning och behandling av misstänkta könssjukdomar.
Söka vård hos oss
Vi erbjuder inte drop in mottagning.
För dig utan besvär, som vill ta prover för säkerhets skull går det bra att boka tid via Webbtidboken genom att logga in på 1177.se.
För dig med besvär, eller om du fått ett så kallat partnerbrev ska du ringa till könsmottagningen för tidsbokning.
Du kan även kontakta oss för samtal om någon könssjukdom du undrar över.
Partnerbrev får du hemskickat till dig om någon av dina tidigare partners testats positiv med någon könssjukdom och sedan smittspårats via sköterska eller kurator. Om du har fått ett så kallat partnerbrev hemskickat till dig, ring till oss under vår telefontid så hjälper vi dig att boka en tid.
Om du har ett testresultat som talar för att du har en könssjukdom, även om provet är taget på annan mottagning eller taget via www.klamydia.se, är du välkommen till oss för behandling.
Om du har frågor inför ditt besök kan du ringa vår rådgivning eller skicka en fråga genom att logga in på 1177.se
Mottagningen är öppen för alla åldrar, givetvis oberoende av sexuell läggning och könsidentitet.
Vid ditt besök hos oss
Ditt besök tar oftast 20-30 minuter.
Följ skyltar till hiss H. Könsmottagningen finns på andra våningen.
Kom till sjukhuset cirka 15 minuter före din bokade tid för att undvika förseningar (gäller även om du bokat dig via webben/1177). Anmäl dig och eventuellt betala i incheckningen vid huvudentrén innan du går upp till mottagningen.
Kostnad
- Provtagning samt behandling avseende infektioner som omfattas av smittskyddslagen (SmL) är kostnadsfritt. Det som ingår är: klamydia, gonorré, HIV, hepatit och syfilis
- Om du har fått hem ett partnerbrev* är besöket gratis
- Övriga besök kostar 300 kr. Detta gäller exempelvis besök gällande kondylom och herpes
Viktigt inför ditt besök
Checklista inför ditt besök
Inför besöket på mottagningen ber vi alla patienter fylla i ett frågeformulär med ett antal frågor, som hjälper oss att ge rätt vård.
Tänk på att ta med:
- kallelse, om du har fått en
- fotolegitimation, LMA-kort eller annan ID-handling
- eventuell medicinlista
- eventuell hälsodeklaration
- ett så kallat partnerbrev, om du har fått detta
- koden du har fått, om du tagit prov via www.klamydia.se
Vi som arbetar här
På könsmottagningen arbetar: medicinsk sekreterare, undersköterskor, sjuksköterskor, kuratorer och läkare. Ibland förekommer det att distriktsläkare under utbildning och sjuksköterskeelever deltar i mottagningen.
Kuratorerna som arbetar på könsmottagningen arbetar främst med smittspårning enligt smittskyddslagen (SmL). Andra insatser är stöd- och krissamtal, information om samhällets stödåtgärder samt samordning av hjälpinsatserna.