Könsmottagning Borås

Kontakt- och besöksuppgifter

Kontakta oss

Telefonnummer

Kurator

033 - 616 25 94

033 - 616 29 62

 

Telefontider

 • måndag - torsdag 11:00 - 11:45
 • fredag 13:00 - 14:00

Växeltelefon

Besök

Öppettider

 • Webbtidbok
  måndag 8:00 - 14:40
 • Webbtidbok
  tisdag 15:00 - 16:00
 • Webbtidbok
  onsdag 8:00 - 11:20
 • Webbtidbok
  torsdag 8:00 - 11:20
 • Webbtidbok
  fredag 8:20 - 11:00

Besöksadress

Brämhultsvägen 53
504 55 Borås

Visa adress på Google Maps

Visa adress på Google Maps

Yttre vägbeskrivning

Buss 1, 3, 5 eller 8 eller bil från Södra Torget via Åsbogatan till sjukhuset Brämhultsvägen 53. Från motorväg R40 tag avfart 87 mot sjukhuset vid Hultamotet.

Inre vägbeskrivning

Huvudentrén ingång 1. Följ skylt H. Plan 2.

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Könsmottagning Södra Älvsborgs Sjukhus
Brämhultsvägen 53
501 82 Borås

Här får du information om mottagningen och vad du behöver tänka på inför ditt besök. Du hittar också kontaktuppgifter till mottagningen och länkar till 1177.se där du kan utföra vårdärenden.

Om mottagningen

På mottagningen kan du få hjälp om du misstänker att du kan ha smittats av en sexuellt överförbar sjukdom eller om du vill testa dig för säkerhets skull, även om du inte har några symtom.

Vi utför provtagning (urinprover, eller blodprover för till exempel HIV eller hepatit), undersökning och behandling av misstänkta könssjukdomar.

Vi kan även ge PrEP (pre-expositionsprofylax) som är ett läkemedel i förebyggande syfte för att minska risken att få hiv.

Mottagningen är öppen för alla åldrar, givetvis oberoende av sexuell läggning och könsidentitet. 

Söka vård hos oss

Du kan komma till oss på remiss från vårdcentral eller annan vårdgivare på grund av olika sjukdomar. Det går även att skicka in en egenremiss, den finns att fylla i genom att logga in på 1177.se.

För dig utan besvär, som vill ta prover för säkerhets skull går det bra att boka tid via genom att logga in på 1177.se. Logga in på 1177.se

För dig med besvär, du kan ringa till könsmottagningen för tidsbokning. Du kan även kontakta oss för samtal om någon könssjukdom du undrar över. 

Partnerbrev får du hemskickat till dig om någon av dina tidigare partners testats positiv med någon könssjukdom och sedan smittspårats via sköterska eller kurator. Om du har fått ett så kallat partnerbrev hemskickat till dig, ring till oss under vår telefontid så hjälper vi dig att boka en tid.

Om du har ett testresultat som talar för att du har en könssjukdom, även om provet är taget på annan mottagning eller taget via www.klamydia.se, är du välkommen till oss för behandling. 

Kondylom sök hos din vårdcentral för bedömning först. Om behov finns för ytterligare bedömning eller behandling kan vårdcentralen skriva remiss till oss.

Vid ditt besök hos oss

Kom till sjukhuset 15 minuter före den tid du är kallad för att undvika förseningar. Du checkar i första hand in med din mobil eller genom att använda dig av incheckningskioskerna som finns huvudentrén (ingång 1), entré psykiatri (ingång 5) eller entré rehab (ingång 10).

Så checkar du in ditt besök själv

Vid besök till mottagningen är två närstående välkomna. Vi tillåter inte syskon och de som deltar i besöket ska vara friska.

Avboka ditt besök

Du kan avboka ditt besök via 1177 eller genom att ringa oss. Om du uteblir från ditt besök eller avbokar mindre än 24 timmar innan ditt besök får du betala en avgift på 100 kronor.

Kostnad

 • Provtagning samt behandling avseende infektioner som omfattas av smittskyddslagen (SmL) är kostnadsfritt. Det som ingår är: klamydia, gonorré, HIV, hepatit och syfilis 
 • Om du har fått hem ett partnerbrev är besöket gratis 
 • Övriga besök kostar 300 kr. Detta gäller exempelvis besök gällande kondylom och herpes 

Viktigt inför ditt besök

Viktigt inför ditt besök på könsmottagningen

Om du har frågor inför ditt besök kan du ringa vår rådgivning eller skicka en fråga genom att logga in på 1177.se 

Checklista inför ditt besök

Inför besöket på mottagningen behöver du fylla i ett frågeformulär som hjälper oss att ge rätt vård. 

Tänk på att ta med: 

 • kallelse, om du har fått en
 • fotolegitimation, LMA-kort eller annan ID-handling
 • eventuell medicinlista 
 • eventuell hälsodeklaration 
 • ett så kallat partnerbrev, om du har fått detta
 • koden du har fått, om du tagit prov via www.klamydia.se

Vi som arbetar här

På könsmottagningen arbetar läkare, medicinsk sekreterare, undersköterskor, sjuksköterskor, kuratorer och läkare.

Ibland förekommer det att distriktsläkare under utbildning och sjuksköterskeelever deltar i mottagningen. 

Kuratorerna som arbetar på könsmottagningen arbetar främst med smittspårning enligt smittskyddslagen (SmL). Andra insatser är stöd- och krissamtal, information om samhällets stödåtgärder samt samordning av hjälpinsatserna. 

Vårdpersonal röntgar en pojkes arm.

För dig som patient

Praktisk information som du som patient och besökare kan ha nytta av att känna till inför, under och efter din vistelse hos oss.

Hjälp oss att bli bättre

Din delaktighet är viktig för att vi ska kunna uppnå en säker och god vård. Vi vill gärna att du hör av dig till oss om dina erfarenheter och synpunkter.