Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Coronavirusinfektion covid-19

Tillfälliga förändringar på SÄS pga coronapandemin. Läs mer på SÄS sida om Covid-19

Lekterapi

Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag 9:30 - 15:30
fredag 9:30 - 12:00

Besöksadress

Brämhultsvägen 53
501 82 Borås

Yttre vägbeskrivning

Buss 1, 3, 5 eller 8 eller bil från Södra Torget via Åsbogatan till sjukhuset Brämhultsvägen 53. Från motorväg R40 tag avfart 87 mot sjukhuset vid Hultamotet.

Inre vägbeskrivning

Ingång 1, Hiss A, Plan 7

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Södra Älvsborgs Sjukhus Lekterapi
Brämhultsvägen 53
501 82 Borås

Hälsocoach online

För dig som vill komma igång och röra på dig, sluta röka eller snusa, äta hälsosammare eller förändra dina alkoholvanor. Du träffar din hälsocoach via mobil eller surfplatta.

Boka din egen hälsocoach

Patientföreningar

Lekterapin är till för alla barn och ungdomar som besöker SÄS Borås. Den är en del av behandlingen på barn- och ungdomskliniken och ger stöd åt det friska hos barnen och ungdomarna.

Lekterapi ger möjlighet till meningsfull aktivitet utifrån var och ens förutsättningar. Lekterapi grundar sig på mötet mellan lekterapeut och patient. Vi utgår från och stimulerar det friska hos barn och ungdomar genom att erbjuda anpassad lek, sysselsättning och aktivitet som motsvarar ålder och utvecklingsnivå.

Söka vård hos oss

Till lekterapin är du välkommen som ligger inne på barn- och ungdomsavdelning, besöker barn- och ungdomsmedicin dagvård, barn- och ungdomsmedicinmottagning, neonatalvårdavdelning eller är här för att hälsa på någon annan på sjukhuset. Vi vänder oss till alla mellan 0 och 18 år.

Vid ditt besök hos oss

För att ett barn eller en ungdom ska kunna återhämta sig från alla upplevelser på sjukhus är det viktigt att det finns en frizon från de medicinska behandlingarna och undersökningarna. Till lekterapin kommer barnet tillsammans med närstående.

På lekterapin kan man skapa med hjälp av pärlor, papper, pennor och färg. Här finns ett ”minisjukhus” där barnen kan bearbeta sina upplevelser och intryck som de har fått här på sjukhuset. Vi har ett lekrum där det finns lego, bilar, bollar, klossar och annat.

Vi har spel och pussel för alla åldrar och en bokhörna där man kan läsa böcker. Det finns tv-spel och dator som brukar vara populärt hos de äldre barnen och ungdomarna. På lekterapin kan du träffa andra barn, ungdomar och föräldrar, eller också bara koppla av en stund. Även syskon är välkomna till lekterapin.

Checklista inför ditt besök

Några regler att hålla sig till

  • Bär du på en infektion får du inte vara på lekerapin eftersom vi har många infektionskänsliga barn hos oss.
  • En närstående ska alltid vara med barnet på lekterapin.
  • Lekterapi vårdar det friska. Vi ber er därför respektera att våra lokaler är barnens frizon ifrån det sjuka. Det innebär att vi inte pratar om sjukdomar, olika behandlingar ellert provtagningar, varken med barn, andra föräldrar eller andra närstående.
  • Vi ber er att hjälpa barnen att plocka in efter sig när ni lämnar lekterapin. Alla som kommer till lekterapin ska komma till en inbjudande miljö.

Vi som arbetar här

Vi som arbetar på lekterapin är förskollärare med specialpedagogisk påbyggnad. Vår yrkestitel är lekterapeut. På lekterapin i Borås arbetar två lekterapeuter.

Ansvariga för mottagningen

Karin Öhman, vårdenhetschef

Telefon
033 - 616 24 31

E-post
karin.ohman@vgregion.se

Hälsocoach online

För dig som vill komma igång och röra på dig, sluta röka eller snusa, äta hälsosammare eller förändra dina alkoholvanor. Du träffar din hälsocoach via mobil eller surfplatta.

Boka din egen hälsocoach

Patientföreningar


Senast uppdaterad: 2020-03-02 08:04