Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Din hälsa

SÄS är ett hälsofrämjande sjukhus. Du som är patient på SÄS kan ta upp frågor kring dina levnadsvanor i samband med ditt besök hos oss. Det finns hjälp och stöd att få kring rökning, alkohol, fysisk aktivitet och kost.

Dina alkoholvanor påverkar din hälsa. Kraftigt drickande ökar risken för högt blodtryck, stroke, oavsiktliga skador och flera former av cancer. Var uppmärksam på mängden alkohol du dricker vid ett tillfälle och din totala veckokonsumtion. 

Mer information om hur alkohol påverkar din hälsa

Alkohol- och rökstopp inför operation

 

Fysisk aktivitet sätter fart på positiva krafter i kropp och själ. Man kan få goda hälsovinster genom att regelbundet ägna sig åt någon form av fysisk aktivitet. Du kan bland annat minska risken för diabetes, högt blodtryck, övervikt, hjärtinfarkt, bröst- och tjocktarmscancer, värk i leder samt benskörhet.

Det kan också få fysisk aktivitet på recept, FaR.

Mer information om hur fysisk aktivitet påverkar din hälsa

Dina matvanor påverkar din hälsa. Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom kan minska med så mycket som 30 till 50 procent om man äter mycket frukt och grönsaker, fisk, fullkorn, väljer bra fetter och dricker lagom med alkohol. Den som är normalviktig minskar risken att drabbas av livsstilsrelaterad sjukdom.

Mer information om hur vad du äter påverkar din hälsa

All tobaksanvändning är riskabel för hälsan. Därför är tobaksstopp bland det viktigaste du kan göra för din hälsa. Det är extra viktigt att du har ett tobaksstopp inför en operation och under graviditet. Om du vill sluta röka i samband med din operation så finns det hjälp att få av SÄS rökavvänjningsstöd.

Mer information om hur tobak påverkar din hälsa

Alkohol- och rökstopp inför operation

För dig som vill komma igång och röra på dig, äta hälsosammare, sluta röka/snusa eller förändra dina alkoholvanor finns hälsocoach online. Det är kostnadsfri tjänst för invånare i Västra Götalandsregionen. Via digitala möten får du coachning i hur du tar steg för steg mot hälsosammare levnadsvanor - på dina villkor.

Mer information

Mattias Fehling

Processledare hälsofrämjande sjukhus
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-05-11 16:24