Hållbarhet
Här kan du läsa som Södra Älvsborgs Sjukhus arbete för att vara ett hållbart sjukhus och de utmaningar sjukhuset står inför.
SÄS vill vara ett hållbart sjukhus
Länge har sjukhuset haft ett aktivt och välskött miljöarbete. Det finns ett miljöledningssystem som står för strukturen och organisationen kring hur arbetet ska bedrivas. Senast 2025 ska miljöledningssystemet vara certifierat enligt ISO 14001:2015.
Utmaningar
Utmaningar sjukhuset står inför är exempelvis att minska klimatpåverkan från förbrukningsmaterial, fasa ut miljö- och hälsofarliga kemikalier, arbeta avfallsförebyggande och främja goda livsstilsvanor som har en mindre miljöpåverkan hos såväl patient, personal som invånare.
Riktlinje för hållbar hälso- och sjukvård
Riktlinje för hållbar hälso- och sjukvård är SÄS tolkning av Västra Götalandsregionens miljöpolicy och sätter ramen för sjukhusets ambitioner inom hållbarhet där SÄS ska agera föregångare inom ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Ta del och läs vad riktlinjen innebär nedan
5.2 Hållbar hälso- och sjukvård, SÄS
Hållbarhetsmål VGR
Västra Götalandsregionen leds av vision Det goda livet, vilket innebär att vi ska bidra till ett gott liv för varje människa i Västra Götaland. Hållbar utveckling utgör enligt visionen en ram för allt utvecklingsarbete i Västra Götaland och ska beaktas i samtliga beslut. I april 2021 antogs Miljömål 2030 och mål för social hållbarhet 2030 och dessa är regionens tolkning av de ekologiska och sociala dimensionerna av Agenda 2030.
Hållbarhet – för varje människa och för vår planet
Agenda 2030
Agenda 2030 är FN:s hållbarhetsmål och består av 17 globala mål som ska sträva efter en miljömässig, social och ekonomisk hållbar utveckling. Målen strävar efter att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa samt att lösa klimatkrisen.
