Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Neonatalavdelning

Kontaktuppgifter

Besöksadress

Brämhultsvägen 53
50455 Borås

Självincheckning

Nu kan du som har en bokad tid checka in och betala ditt besök via din mobiltelefon. Logga in på vgregion.se/checkin

Hälsocoach online

Stärk din hälsa och må bättre i vardagen. Boka din egen hälsocoach helt kostnadsfritt som du träffar i mobilen, surfplattan eller via dator.

Boka din egen hälsocoach

Neonatalavdelningen vårdar för tidigt födda, sjuka nyfödda eller nyfödda barn som behöver observation och vård som inte kan ges på BB-avdelning. Avdelningen består av två intensivvårdssalar och en familjeenhet. Vi bedriver även hemsjukvård.

Din vistelse hos oss

Intensivvårdsrummen

Under tiden barnet vårdas på intensivvårdssal erbjuds ni ett rum på avdelningen i mån av plats. Annars finns det möjlighet att bo på sjukhusets hotell. Det är alltid viktigt att föräldrarna deltar i vården. Närhet, hud- och röstkontakt är lika viktigt som den medicinska behandlingen.

Barnet flyttas till familjeenheten när det inte längre har behov att ligga kvar på ett intensivvårdsrum.

Familjeenheten

På avdelningen har vi rum där hela familjen kan bo tillsammans. Ni föräldrar ansvarar för omvårdnaden av ert barn. På detta sätt lär ni känna ert barn allra bäst innan ni går hem. Avdelningspersonal finns alltid till hands, dygnet runt.

Då barn kommer till vår avdelning från ett annat sjukhus, blir det ofta isolerat, vårdas på eget rum, till dess prover visar att barnet inte bär på någon smitta, som skulle kunna spridas till andra barn.

Hemsjukvård

I slutet av vårdtiden när ditt barn endast har ett visst behov av sjukvård kan hemsjukvård bli aktuellt. Hemsjukvårdsteamet består av erfarna barnsjuksköterskor och barnsköterskor från avdelningen.

Olika sätt att mata sitt barn

De barn som inte orkar eller kan amma än, får mat genom en sond eller snipa. Vi ger maten via sonden med så kallat fritt fall, det vill säga, maten får sakta rinna ner i magen i den takt barnet är villig att ta emot den.

Om målet är att barnet ska kunna amma är det bra om det får ligga vid bröstet under tiden. Det är viktigt att stimulera brösten för att få igång mjölken, bröstpumpar finns på varje rum. Att handmjölka går också bra.

Besök

Barnets syskon är välkomna att bo på avdelningen om de är friska. Mor- och farföräldrar är välkomna att besöka avdelningen. Ligger barnet på ett intensivvårdsrum så kontakta först personalen som bedömer om det är lämpligt med ett kort besök där. Tänk på riskerna med vattkoppsmitta och bältros, munsår/herpes och mässling som kan vara mycket farliga för nyfödda. Fråga gärna personalen om du är osäker.

Mobiltelefon och internet

Fritt Wifi på familjeenheten. Om ditt barn har ett pågående dropp är det viktigt att du sätter mobiltelefonen på flygplansläge eller stänger av den, de kan störa pumparna som används till droppen. Det är inte tillåtet att använda mobiltelefon på intensivvårdsrummen. Vill du ta kort på ditt barn, sätt då mobiltelefonen i flygplansläge. Det är endast tillåtet att fotografera ditt eget barn.

Checklista inför din vistelse

Bra att känna till

  • Allt som rör barnets vård ingår, vi har även kläder, påslakan och snuttefiltar som ni får låna när ni bor här.
  • Ta med hygienartiklar som exempelvis bindor.
  • Tyvärr finns det ingen möjlighet till att tvätta privata kläder på avdelningen.
  • Lunch och middag finns att beställa. Betalning sker via Swish. Vid allergier kontakta personalen.
  • Mobiltelefon är inte tillåtet på intensivvårdsrummen, däremot på övriga avdelningen.
  • Våra små barn kan vara känsliga för starka dofter. Tänk på att inte använda parfym.

Vi som arbetar här

Vi som arbetar på enheten är barnläkare, neonatolog (specialistläkare inom neonatalvård), barnsjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska, barnmorska, barnsköterska och undersköterska. Det finns också tillgång till psykolog, kurator, dietist och fysioterapeut.

Ansvariga för avdelningen

Carina Krantz, vårdenhetschef

Telefon
033 - 616 17 59

E-post 
carina.krantz@vgregion.se

Susanna Dahlström, vårdenhetschef

Telefon
033 - 616 52 27

E-post 
susanna.dahlstrom@vgregion.se

Mer om verksamheten

Barn- och ungdomskliniken

Självincheckning

Nu kan du som har en bokad tid checka in och betala ditt besök via din mobiltelefon. Logga in på vgregion.se/checkin

Hälsocoach online

Stärk din hälsa och må bättre i vardagen. Boka din egen hälsocoach helt kostnadsfritt som du träffar i mobilen, surfplattan eller via dator.

Boka din egen hälsocoach


Senast uppdaterad: 2021-04-07 12:41