Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Antenatalmottagning

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - fredag
8:00 - 9:00
måndag - torsdag
13:00 - 13:30

Växeltelefon

Besöksadress

Brämhultsvägen 53
504 55 Borås

Antenatal betyder före födelsen. På mottagningen utförs ultraljudsundersökningar och fosterdiagnostik. Vi kontrollerar även riskgraviditeter, det vill säga sådant som kan leda till komplikationer i graviditeten eller under förlossningen.

Söka vård hos oss

Samtliga gravida kvinnor erbjuds en ultraljudsundersökning, som sker från vecka 18+0. Till specialistmödravården kommer kvinnor endast via remiss från sin mödrahälsovård.

Vi som arbetar här

Läkare och barnmorskor.

Självincheckning

Nu kan du som har en bokad tid checka in och betala ditt besök via din mobiltelefon.

Vårdpersonal röntgar en pojkes arm.

För dig som patient

Praktisk information som du som patient och besökare kan ha nytta av att känna till inför, under och efter din vistelse hos oss.

Syftet med undersökningen är att fastställa hur långt graviditeten kommit och att beräkna förlossningsdag och antalet foster. Fostret avbildas i sin helhet vid denna graviditetslängd, och man kan se dess hjärtslag och rörelser. Vid undersökningen kan vissa större missbildningar misstänkas eller upptäckas.

Det kan innebära att du får ta ställning till om ytterligare provtagning eller utredning ska göras. Om du vill undvika sådan information, bör du avstå från ultraljudsundersökningen. Även om fostret ser friskt ut kan man inte garantera att det är friskt och välskapt. Könsbestämning ingår inte i undersökningen.

Här kontrolleras riskgraviditeter som till exempel högt blodtryck, tvillinggraviditet, havandeskapsförgiftning och tillväxthämning, det vill säga att barnet växer för lite i livmodern. På specialistmödravården förekommer övervakning av fostrets hjärtslag, blodtrycks- och blodprovstagning. Kvinnor med stark oro inför stundande förlossning kan här få kontakt med Auroragruppen inom specialistmödravården.

Rädslan för att föda kan ibland hämma glädjen över ett väntat barn. Tidigare förlossningsupplevelser, väninnors berättelser samt egna tankar och föreställningar om födandet är några av orsakerna till förlossningsrädsla. Att föda handlar också om att våga utlämna sig och släppa kontrollen, vilket verkar skrämmande för många kvinnor.

Auroraverksamheten har som målsättning att stötta förlossningsrädda kvinnor, så att förlossningsupplevelsen blir så bra som möjligt oavsett förlossningssätt.

Auroragruppen består av sju barnmorskor, som har kunskap och intresse för att hjälpa förlossningsrädda kvinnor. Gruppens medlemmar får regelbunden handledning av en psykolog. Information om Aurora ges på barnmorskemottagningarna eller via specialmödravården enligt kontaktuppgifterna på denna sida.


Senast uppdaterad: 2023-02-17 13:51