Övning 2 - att lära sig säga f-ljudet

Peka på en av bilderna (raketen eller ormen) och fråga barnet ”hur bilden låter”. Upprepa detta flera gånger. Om barnet t ex säger ”s” eller ”t” för båda bilderna kan ni ta spegeln till hjälp för att titta på hur olika det ser ut när man gör de båda ljuden.

Här följer några enkla tips för att öva in f-ljudet

  • Rita en stege på ett papper och rita och klipp ut en gubbe som ska klättra upp för stegen. Barnet får hjälpa gubben att klättra upp för stegen genom att göra f-ljud. För varje f-ljud barnet gör klättrar gubben ett steg uppåt. Beröm och hjälp barnet på vägen.
  • Turas om att slå en tärning och säg f-ljudet så många gånger som prickarna på tärningen visar.
  • Lägg ut många bilder på raketen i en rad. Låt barnet hoppa med ett litet leksaksdjur på bilderna och samtidigt säga ”f” för varje bild.

Du som vuxen kan ibland medvetet säga ”fel” (säga ”s” eller ”t” istället för ”f”) i övningarna och låta barnet rätta dig om han eller hon kan. På detta sätt tränas barnet i att lyssna aktivt efter språkljuden och det visar även barnet att alla kan säga fel ibland.

Stegvis får nu ditt barn troligen lättare att säga f-ljudet men det är vanligt att barn behöver många repetitioner för att lära in ett nytt språkljud. Om ditt barn säger fel ibland kan du gå tillbaka till raketbilden och ormbilden och öva några gånger extra med dem.

Övning 3 - att säga f-ljudet tillsammans med vokal