Inom vuxenpsykiatrisk vård vid verksamhetsområde Psykiatri, SÄS, är brukarmedverkan en naturlig del av ledningsarbetet. Genom att brukarna får möjlighet att påvisa brister som de upplever i vården skapas en mera effektiv organisation och därigenom en bättre vård.
Verksamhetsområdet har en särskilt utsedd funktion som brukarsamordnare, vars uppgift bland annat är att förbereda brukarföreträdare att ingå i verksamhetens ledningsarbete och regelbundet hålla kontakt med intresseorganisationerna.
Anställda i verksamheten finns också två peer support, personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning, som arbetar för att stötta brukare/patienter i deras återhämtningsprocesser.
Brukarrådet träffas med representanter från verksamhetsområde psykiatri cirka 8 gånger per år. Brukare kommer från föreningarna:
RSMH, Balans, Elvan, NA, Attention, Schedo och Svenska service- och signalhundsförbundet. En peer supporter från kliniken deltar också. Det finns även med brukare som inte representerar någon förening.
Några viktiga områden för brukarmedverkan är:
- Brukarråd
- Representation i ledningsgrupp och arbetsgrupper
Vid ledningsgruppsmöten representeras Brukarrådet av två företrädare
- Deltagande vid chefsrekryteringar
Brukarrådet erbjuds medverka vid anställningar av chefer inom psykiatrin.
- Introduktion av sommarvikarier
Pratar då bland annat om brukarperspektiv och bemötande.
- Brukarstyrd inläggning
En psykiatriavdelning har infört detta arbetssätt för vissa patienter, där målet är att förebygga självskador, att patienten i högre grad kan styra över sin situation och att undvika långa inläggningar.
- Peer Support
Peer support innebär att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning arbetar inom vård och omsorg för att stötta brukare/patienter i deras återhämtningsprocesser. Verksamhetsområde psykiatri har anställt två peer support.
- Brukarrevision
Brukarrevisioner är en granskning av verksamheten, där brukarrådet med hjälp av utbildade revisorer gör en kartläggning av synpunkter på den vård som ges, baserad på personliga intervjuer med brukarna.