Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Marie-Louice Sarudis, sjukhusfysiker

Kvinna i blå vårdkläder tittar fram i en röntgenapparat.

Här berättar Marie-Louice Sarudis som är sjukhusfysiker på nuklearmedicin, om sitt jobb.

— Varje morgon bereder jag eller någon av mina kollegor radioaktiva läkemedel, som används till olika undersökningar som hjärt-, skelett- eller lungscintigrafi. Läkemedlen transporteras till våra injektionsrum där patienterna som ska genomgå undersökning får sina sprutor.

Det krävs noggranna rutiner för att ingen personal, patient eller allmänhet ska utsättas för onödig strålning.

— Min uppgift är framför allt att utarbeta rutiner så att vi arbetar på ett strålsäkert sätt. En sjukhusfysiker ger också behandlingar med radioaktiva läkemedel och ger patienten individuella restriktioner eftersom de strålar efter behandling.

Jobbet, och ämnet som är komplext, är både roligt och utmanande.

— Det uppkommer ofta frågeställningar kring patienten och vår verksamhet som behöver lösas. Det krävs ett nära samarbete mellan, biomedicinska analytiker, fysiker, apotekare och läkare för att bedriva en patientsäker vård. Det bästa med mitt jobb är samarbetet med mina kollegor. Man lär ständigt av varandra och alla behövs i verksamheten.

Senast uppdaterad: 2022-06-29 15:16