Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nya laboratoriemedicin

Projektet framtida laboratoriemedicin innebär att tre av fyra laboratorier på SÄS flyttar till ombyggda, gemensamma lokaler i huvudentrén i Borås. Där blir det också en gemensam reception, kundtjänst och provtagning.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 4

  Pågående analysarbete i de nya lokalerna.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 4

  Den nya provbanan.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 4

  Medarbetare intill den nya provbanan.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 4

  Prover som cirkulerar på provbanan.

För att möta framtida utmaningar samordnas laboratorieverksamheterna inom klinisk kemi, klinisk mikrobiologi och transfusionsmedicin i gemensamma och ändamålsriktiga lokaler. Det skapar förutsättningar för kostnadseffektiva processer och en tryggad kompetensförsörjning. Dessutom investeras i en helt ny analysplattform, en automatiserad bana där proverna lyfts in till olika analysinstrument.

Laboratoriemedicinsk diagnostik är en del av kärnverksamheten inom sjukvården. Uppskattningsvis 70-80 procent av alla beslut som rör diagnostik och behandling baseras på laboratoriemedicinska analyser.

Sjukvårdens tilltagande komplexitet, med en snabb teknisk utveckling, åldrande befolkning och krav på effektiv användning av vårdplatser, ökar behovet av information från laboratorieanalyser med cirka fem procent per år.

Kompetensförsörjningen är en kritisk faktor inom laboratorieverksamheterna generellt i Sverige. Kommande pensionsavgångar innebär att SÄS klinik för bild- och laboratoriemedicin får färre medarbetare. Samordningen omfattar därför både verksamhet och personalresurser.

Ett exempel är jour- och akutverksamhet som kommer närmare varandra. Det innebär en avsevärt förbättrad arbetsmiljö och samordning av olika kompetenser. Framtidens behov av laboratoriemedicin ställer även krav på ökad effektivitet, utökad automation och nya arbetssätt för att optimera flöden och processer.

 • Ombyggnad av lokalerna ägde rum 2017-2018.
 • En ny automatiserad provbana (analysplattform) köptes in parallellt.
 • Bygginvestering 65 miljoner kronor (exlusive provbana).

Eva Johansson

Projektledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-02-02 08:21