Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Laktosintolerans (PCR)

Medicinsk bakgrund

När man har laktosintolerans kan man inte på ett normalt sätt ta upp mjölksocker, laktos, från födan. Det beror på att tarmslemhinnan har en lägre nivå av ett enzym, laktas, som krävs för att mjölksockret ska kunna sönderdelas och tas upp av tunntarmen.

Den vanligaste formen av laktosintolerans kallas primär laktosintolerans. Då har man en normal förmåga att ta upp laktos som barn. Sedan förlorar man successivt denna förmåga beroende på att laktaset minskar och till slut inte räcker till. Det sker som regel tidigast i tonåren. Då brukar man tåla livsmedel som innehåller mindre mängder mjölksocker som lagrad ost, smör och vissa smörgåsmargariner.

Analysen utesluter inte sekundär laktosintolerans orsakad av förvärvade skador i tarmslemhinnan.

 

Remiss

Remiss för laboratorium för klinisk mikrobiologi
Under tredje kolumnen finns Övrigt. Kryssa för Laktosintolerans-Genotypn. (PCR).

Material

Blod

Provtagning

EDTA-rör 3 ml (lila kork) eller EDTA-mikrotainerrör (rosa kork) 0,5 ml.

Minsta volym

300 µl

Diagnostiska begränsningar

Metoden är ej användbar vid analys av patienter som genomgått benmärgstransplantationer och blodtransfusioner. Eftersom denna metod baserar sig på analys av genomiskt DNA från blodceller är patientens terapeutiska historik av yttersta betydelse för analysens riktighet. Om blod från en benmärgstransplanterad eller blodtransfunderad patient analyseras erhålls analysresultat som inte på något sätt kan garanteras vara korrekt. Det är därför av stor betydelse att sådan information om patienten anges på remissen.

 

Transport och förvaring

Kan förvaras i kyl över helg. Ska kyltransporteras.

 

Svar

  • C/C-homozygot. Förenligt med laktosintolerans.
  • T/C-heterozygot. Ej förenligt med laktosintolerans.
  • T/T-homozygot. Ej förenligt med laktosintolerans.

Mätprincip

PCR

Ackrediterad

Nej

Prioritet

Analysen utförs 1 ggr/vecka.

Vid verifiering vid annat ackrediterat laboratorium kan svarstiden förlängas.


Senast uppdaterad: 2016-07-01 13:31