Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Regionens laboratoriemedicinska verksamheter samordnas vid årsskiftet

Den 1/1 kommer SÄS enheter inom laboratoriemedicin ingå i en ny regional organisation. Verksamheterna, dess personal och enhetschefer finns kvar i Borås, Skene och Alingsås men ledningsorganisationen kommer utgå från Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Syftet med den regionala samordningen är att skapa bra förutsättningar för att möta nuvarande och kommande krav på tillgänglighet, kontinuitet, hög kvalitet, effektivt resursutnyttjande och en hållbar långsiktig kompetensförsörjning inom laboratoriemedicinsk verksamhet.

Samordningen innebär att befintliga laboratorier på sjukvårdsförvaltningarna i regionen organisatoriskt kommer att tillhöra Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU. Undantaget är Skaraborgs sjukhus som har en extern utförare av laboratoriemedicinska analyser.

Den nya organisationen börjar gälla vid årsskiftet och medarbetarna kommer att tillhöra område 4 på SU. En av anledningarna till att laboratoriemedicin samordnas just till SU är kopplingen till Sahlgrenska akademin.

– Som patient kommer man inte att uppleva någon skillnad, eftersom de största förändringarna sker organisatoriskt i syfte, säger Peter Gjertsson som är områdeschef för område 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I förlängningen blir forskning och utveckling även en viktig del av laboratoriemedicin, i hela regionen.

Beslutet att genomföra samordningen fattades av Regionfullmäktige i början av februari. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått med att förbereda för de förändringar beslutet innebär. Den nya organisationen kommer att bestå av total ca 1500 medarbetare.


Senast uppdaterad: 2020-12-15 12:20