Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny Analys Csv-Albumin 2018-09-11

Publicerad:

Den 11 september 2018 kommer Laboratoriet för Klinisk Kemi i Borås att införa en ny metod för analys av Albumin i cerebrospinalvätska (Csv). Metoden kommer att ersätta nuvarande metod för analys av Totalprotein i cerebrospinalvätska.

Under en övergångsperiod fram till 15 oktober 2018 kommer resultat för både Csv-Albumin och Csv-Protein att svaras ut när endera av analyserna beställs. Efter 15 oktober kommer endast Csv-Albumin att kunna beställas.

Bakgrund

Bestämning av albuminkoncentrationen i Csv anses vara ett bättre mått på blod-hjärnbarriärens funktion än den totala proteinkoncentrationen i Csv. Därför har laboratoriet beslutat att införa en metod för analys av albumin i Csv och samtidigt avskaffa metoden för analys av totalprotein i Csv. 

Referensintervall och nivåer

Vid införandet av metoden kommer samma referensintervall som används på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och i övriga regionen att användas. 

Ålder

 

6 mån – 15 år

< 225 mg/L

15 – 45 år

< 320 mg/L

> 45 år

< 420 mg/L

Vid verifieringen av metoden för Csv-Albumin konstaterades att albuminkoncentrationen i genomsnitt ligger på 50 % av den totala proteinkoncentrationen. Detta gäller för alla koncentrationsnivåer. 

Beställning och svarsintervall

Analysen beställs som Csv-Albumin.
Svar lämnas i enheten mg/L utan decimal.
Vid svar under 10 mg/L svaras ”<10 mg/L”.  

Vid frågor är du välkommen att kontakta oss.

Ingvar Jacobsson Karin Lundberg Erika Karlsson
Överläkare  Laboratorieingenjör   Funktionsansvarig
Klinisk Kemi SÄS    Klinisk Kemi SÄS    Klinisk Kemi SÄS   
033-616 29 80 033-616 33 07 033-616 18 71

                                                                  

 

 

Publicerad: