Per-Ola Andersson - nybliven professor i hematologi

SÄS har fått sin första professor på över tio år, överläkare Per-Ola Andersson. Sedan den 1 juli är han adjungerad professor i hematologi (läran om blodets sjukdomar) vid Sahlgrenska akademin som tillhör Göteborgs universitet

- Sedan jag började forska för nästan 20 år sedan har jag steg för steg närmat mig den kompetens som krävs, säger Per-Ola Andersson. Det innebär att mitt arbete inom forskning och utbildning om blodets sjukdomar nu har fått en slags kvalitetsstämpel. Det känns förstås väldigt roligt och tacksamt.

Tydligare länk för kunskapsutbyte i regionen

Kriterierna för att bli professor är att man är en skicklig och framstående forskare och att man bedöms ha en god förmåga att utbilda, leda och samverka med andra inom området. Både på regional, nationell och internationell nivå.

Att Per-Ola Andersson har tjänsten som adjungerad professor innebär att han bedöms uppfylla kriterierna och att han huvudsakligen arbetar utanför universitet. Syftet är att han på så vis ska tillföra kompetens som både sjukvården och akademin har nytta av.

Den nya tjänsten skapar därmed möjligheter att bidra till en tydligare länk för kunskapsutbytet inom hematologi i Västra Götalandsregionen, menar Per-Ola Andersson. Detta eftersom hans kunskap enklare kan spridas både inom akademin och på SÄS men även till samhället.

– I och med tjänsten knyts jag närmare akademin som saknat en professor i hematologi, säger han. Samtidigt kan jag fortsätta med mina forskningsprojekt, min utbildning av studenter och mitt patientarbete på SÄS. Att jag är professor ger mig också möjlighet att representera regionen i frågor som rör hematologi, exempelvis i olika mediafrågor och i andra mer offentliga sammanhang.

Betydelsefullt för sjukhuset

SÄS har sedan några är tillbaka satsat på att utveckla en stark forskningsmiljö på sjukhuset. Till exempel stöttar sjukhusets forskningsenhet medarbetare som ägnar sig åt forskning oh erbjuder också möjlighet att ansöka om tid för att bedriva forskning.

– Det finns en positiv inställning till forskning på sjukhuset, säger SÄS forskningschef Marie Rusner. Till exempel genomförs varje år forsknings- och kvalitetsdagarna som bland annat uppmärksammar sjukhusets forskning. Vi kommer också att utöka stödet till sjukhusets forskare ännu mer till hösten.

Att Per-Ola Andersson har blivit professor betyder mycket för SÄS ambition att vara ett sjukhus med bred och god kompetens inom forskning, menar Marie Rusner.

– Per-Ola tillför mycket genom sin forskning, men även i forskningskollegiet och utbildningen här på sjukhuset, säger hon. Jag vill gratulera både Per-Ola till sin professur och SÄS till att sjukhuset har fått en professor. Det visar att även vi som mindre sjukhus kan erbjuda möjligheten att nå högsta kompetens inom forskning. 

Senast uppdaterad: 2018-10-05 11:22