SÄS - men på ett hörn på O-ringen

Den här veckan springer tusentals personer omkring i skogarna runt Borås och Sjuhärad. Orienteringstävlingen O-ringen pågår och med på ett hörn finns också SÄS. Vi bistår med viss sjukvårdspersonal och framförallt ideellt arbetande medarbetare som själva orienterar på fritiden.

SÄS-medarbetarna Christian Holmqvist (Hestra IF och AT-läkare för Närhälsan), Bertil Borglund (IK Omega), Erik Nilsson (IK Ymer) och Linda Wåkerås (Rydboholms SK) är funktionärer under O-ringen 2015. Här vid invigningen på Borås arena.

När runt 15000 orienterare, plus ytterligare familjemedlemmar ska samlas på ett ställe under en vecka är det förstås mycket som ska fungera. En del är sjukvård, som Närhälsan har huvudansvaret för.

SÄS stöttar med några personer som är schemalagda vid de tillfälliga "fältvårdcentraler" som byggts upp vid tävlingsarenorna. Utöver det finns beredskap ute i skogarna, som Bertil Borglund är sambandsansvarig för som funktionär för IK Omega där han själv orienterar. Till vardags är han undersköterska på akutmottagningen.

– Vi har så kallade ÅSA-platser, återsamlingsplatser, på bestämda punkter, säger Bertil Borglund. Där finns bland annat hopfällbara bårar ifall någon skulle bli allvarligt sjuk eller skadad. Om det händer har vi fyrhjulingar som kan transportera personen ut från skogen. Som sambandsansvarig har jag bland annat kontakt med ambulansen om det skulle hända.

"Det största man kan vara med om som orienterare"

Erik Nilsson som till vardags är bemanningssjuksköterska på K4 är under O-ringen funktionär för IK Ymer. Även han arbetar med samordning och organisation av sjukvårdsinsatser. Enligt honom är O-ringen det största evenemang man kan vara med om som orienterare.

– På min önskelista över saker jag vill uppleva så hamnar en konsert med Bruce Springsteen i Borås på första plats. Nummer två på listan är att delta i O-ringen på det här sättet. Då kanske du förstår hur enormt stort detta är!

Studiebesök för orienterare på den lediga dagen

 

Arbetsterapeut Ewa Hansson visar en träningssal på S11. Foto: Pernilla Lundgren.

På den tävlingsfria tisdagen bjöd SÄS in till studiebesök på sjukhuset, framförallt med orienterare med sjukvårdsyrken som målgrupp men även andra var välkomna. Aktiviteten var ett sätt att sprida kunskap om SÄS till en större krets och kanske väcka tanken hos en och annan att söka jobb här.

Efter en gemensam presentation av sjukhuset och Gröna korset som modell för arbetet med patientsäkerhet och dagliga förbättringar, fick besökarna välja vilken del av verksamheten de ville besöka. Vårdenhetschefer och andra medarbetare visade runt, bland annat Ewa Hansson som är förste arbetsterapeut på S11, central arbetsterapi och sjukgymnastik. Även kirurgkliniken, medicinkliniken, barnkliniken, akuten och operationsavdelningarna fick besök

Senast uppdaterad: 2018-10-05 11:22