Nytt samarbete mellan Röda korset och SÄS sätter guldkant på sjukhusbesöken

Nu har ett nytt samarbete mellan SÄS och Röda korset haft premiär. I huvudentrén i Borås erbjuder ideella värdar bland annat patienterna sällskap, vägvisning, ledsagning eller bokning av transport vid hemfärd. Syftet är att kunna ge patienterna den hjälp de behöver lite utöver sjukhusets resurser.

Välkommen att ta kontakt med personerna i röda västar

Två personer från Röda korset befinner sig i huvudentrén mellan 9-12 måndag-fredag under ungefär samma tidsperioder som skolans terminer. De har röda västar märkta med Röda korset och de bär namnskyltar. Den som behöver hjälp med någon praktisk angelägenhet är välkommen fram.

– Rödakorsvärdarna är till för hela sjukhuset. Tanken är att de ska sätta en extra guldkant på patienternas sjukhusbesök, säger Paula Granroth, ansvarig för verksamheten i huvudentrén i Borås.

25 värdar kan bli fler

Förberedelserna har varit igång sedan i höstas. Röda korset har sökt och antagit frivilligarbetare och dessa har fått gå två utbildningar, en anordnad av den ideella organisationen och en anordnad av sjukhuset. De har bland annat fått lära sig SÄS värdegrund och vad de får samt inte får säga och göra.

Exempelvis har de tystnadsplikt och de får inte uttala sig eller ge råd angående patientens vård eller behandling. I dagsläget är det omkring 25 Rödakorsvärdar och i framtiden hoppas Paula Granroth på att samarbetet ska utökas ytterligare.

– Vid ser ett stort behov av det här samarbetet. Ett sjukhusbesök kan innebära långa väntetider mellan olika besök eller i samband med hemfärd, ibland blir det långa ensamma stunder för patienterna.

– Det är också vanligt att patienterna inte vet vart de ska eller att språksvårigheter försvårar för dem att hitta rätt. Att Rödakorsvärdarna finns på plats och stöttar och hjälper till gör att allt fler kan uppleva sjukhusbesöken som trygga och trevliga, säger Paula Granroth.

Inledande positiva erfarenheter från båda parter

Mona Madeby är en av frivilliga från Röda korset. Hittills har hon varit värd vid fyra tillfällen, och hon trivs mycket bra.

– Patienterna är så glada, vänliga och tacksamma. Det känns verkligen som att man gör en god gärning. Jag önskar att jag kunde få vara värd här oftare, jag trivs verkligen som handen i handsken!

Även Paula Granroth tycker att de inledande erfarenheterna har varit positiva.

– Av den respons jag fått hittills är alla nöjda, både Rödakorsvärdarna och patienterna. Jag hoppas och tror att samarbetet kommer att fortsätta utvecklas i och med att allt fler får veta att de är på plats.

Senast uppdaterad: 2018-10-05 11:22