Bra mat gör det lättare att bli frisk

Vid sjukdom behöver kroppen energi och näringsämnen för att läka och återhämta sig. Samtidigt är det många som tappar aptiten just när man som bäst behöver den. I år gör SÄS därför en extra satsning på att öka kostens roll i vården. Här några råd för dig som är patient eller närstående.

– Maten hjälper till i läkningsprocessen, säger Anna Bjerklund som är dietist. Ett exempel är att man behöver få i sig proteiner för att sår ska läka så bra som möjligt. De behövs också för att bygga upp muskler igen så att man återfår sin styrka och kan träna efter sjukdom eller skada. Blir man liggande kan det orsaka komplikationer och nya sjukdomar, som lunginflammation.

Vissa ämnen är viktiga för immunförsvaret och behövs för att minska risken för infektioner. Andra behövs för att organen inne i kroppen ska fungera normalt. Drygt 20 procent av patienterna på svenska sjukhus lider av undernäring och lika många ligger i riskzonen. Näringen är särskilt viktig för äldre, sköra patienter. Men undernäring kan också förekomma hos personer med övervikt.

Inte fel med söta efterrätter

Det gångna året har Anna Bjerklund utbildat vårdpersonal i de här frågorna och hjälpt vårdavdelningar att förbättra rutiner och arbetssätt. Nu finns också tryckt, lättläst patientinformation på flera språk som ska läggas ut vid varje sängplats. Budskapet är att våga fråga och komma med önskemål om vad var och en önskar äta och dricka. För den som ligger inne på sjukhus ingår fem måltider per dag med möjlighet att välja olika rätter och drycker.

– För många är det allra viktigaste att få i sig tillräckligt med energi, säger Anna Bjerklund. Därför är det bra med till exempel söta efterrätter när man är sjuk. Eftersom även proteiner är viktiga för läkningen och muskeluppbyggnad är mjölk eller proteindrycker bra att försöka få i sig.

Aptitlöshet och svårigheter att äta kan ta sig olika uttryck beroende på vilken sjukdom eller skada det gäller. Vid illamående är det ofta bättre att äta lite och ofta. För den som har svårt att tugga eller svälja är det bra med lättuggad mat, till exempel potatismos, kräm och gröt.

– Det är bättre att äta lite än inget alls. Välj det som smakar bra och tänk inte så mycket på att det måste vara nyttigt och omväxlande på det sätt som vi vanligtvis menar med bra mat.

Håll koll på vikten även efter tiden på sjukhus. Om man går ner i vikt trots försök att äta energirikt så är det viktigt att kontakta vården igen för att få mer hjälp. Det kan vara kontaktsjuksköterskan på SÄS om man har en sådan sedan tidigare, hemsjukvården om man är inskriven där eller vårdcentralen där man hör hemma.

Senast uppdaterad: 2018-10-05 11:22