Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ökad tillgänglighet med ny typ av utryckningsfordon

Ökad tillgänglighet och många nöjda patienter. Det är resultatet av drygt ett års satsning med single responder, en ny form av ambulanssjukvård i Svenljunga och Tranemo. Nu har modellen blivit ordinarie verksamhet och ska dessutom utvidgas i Bollebygds kommun i höst.

Single responder kan översättas med "en svarande" och är ett utryckningsfordon som är utrustat i stort sett som en ambulans förutom att det inte finns någon patientbår. Den är bemannad med en ambulanssjuksköterska som ska kunna påbörja undersökning och behandling av patienter som vid larmet bedömts som allvarligt skadade eller sjuka. En vanlig akutambulans larmas alltid parallellt och när den sedan ansluter tar ambulanssjuksköterskorna över och sköter transporten till sjukhus om så behövs.

Ambulanssjuksköterskan och gruppchefen Helén Svedberg har varit projektledare, och kan konstatera att satsningen fallit mycket väl ut.

Vårt mål är att nå 90 procent av ”prio 1-patienterna” inom 20 minuter. I landsbygdskommuner, och andra områden där det kan vara långt mellan orterna och ganska slingriga vägar, har ambulanserna ofta betydligt längre insatstider, men insatstiderna förbättras successivt. Innan projektet startade nådde vi i genomsnitt ungefär 34 procent av ”prio 1-patienterna” inom 20 minuter. Nu med hjälp av singel responer når vi istället 68 procent i genomsnitt, vilket förstås är väldigt roligt! berättar Helén Svedberg.

Bollebygd är näst på tur

Bollebygd står nu näst på tur och beräknas kunna vara igång i höst, preliminärt i början av oktober. Planeringen är i fullgång, bland annat ska ett fordon köpas in och specialutrustas. Rekryteringen av sjuksköterska pågår.

Senast uppdaterad: 2018-10-05 11:36