Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny mottagning för personer med tvångssyndrom öppnar i Lerum

Vårdenhetschef Johannes Cannan Magnusson hälsar välkommen till de nya lokalerna i Lerum.

Nu öppnar SÄS en ny vuxenpsykiatrisk öppenvårdsmottagning för patienter med svåra tvångssyndrom (OCD). Mottagningen är placerad i Lerum och ska ta emot patienter på remiss från hela Västra Götalandsregionen.

Mottagningen tar emot personer med svåra eller extremt svåra tvångssyndrom. Hittills har vården för den här patientgruppen varit utspridd, men genom den nya satsningen skapas en samlad expertkunskap.

– Det känns fantastiskt bra att nu vara igång, säger vårdenhetschefen Johannes Cannan Magnusson. Det har varit en intensiv tid med att få allt klart men tack vara en mycket driven personal nu är vi redo för att ta emot våra första patienter!

Tvångssyndrom är bland annat tvångstankar som är påträngande och ofrivilliga tankar, impulser eller inre bilder som väcker obehag. Vanliga tvångstankar är smuts/smitta, magiska tankar, rädslan att orsaka andra en skada, rädslan att göra fel, tabutankar till exempel sexuellt laddade tankar.

Det andra är tvångshandlingar vilket innebär det man gör för att dämpa obehaget och neutralisera tvångstankarna. Vanliga tvångshandlingar är tvätta händerna ofta, kontrollera spisen upprepade gånger, mentala ritualer räkna, växla onda tankar mot goda, symmetrisk arrangera sina saker eller ta på sig sina kläder i en viss ordning, upprepat släcka och tända lampan.

Samarbete med andra mottagningar 

Det finns ärftliga komponenter och det är vanligt med samsjuklighet som depression, tics och andra ångestsyndrom. Att inte få någon behandling kan leda till ett livslångt lidande både för patienten och dennes anhöriga. Stress förvärrar ofta tvångsproblematiken.

För att få behandling på OCD-mottagningen behöver man en remiss från en annan vuxenpsykiatrisk öppenvårdsmottagning. Under behandlingstiden på OCD-mottagningen har man som patient kvar sin kontakt vid sin "vanliga" öppenvårdsmottagning som också ansvarar för all övrig behandling.

Fakta om OCD och angränsande tillstånd

  • OCD står för obsessive compulsive disorder, på svenska tvångssyndrom
  • Ungefär två procent av befolkningen lider av tvångssyndrom och debuten är vanligast mellan 14-22 år.
  • Mottagningen behandlar också närliggande tillstånd, till exempel samlarsyndrom (hoarding), BDD (body dysmorphic disorder) som gör att man lider extremt av sitt utseende, trichotillomani (tvångsmässig bortdragning av hår samt dermatillomani (att man tvångsmässigt plockar på huden så att det uppstår sår).
  • Lämnas tvångssyndrom obehandlat kan detta leda till att tvånget/beteendet ökar. Det är därför viktigt att våga söka hjälp

Mer information

Kontaktuppgifter och mer fakta om OCD-mottagningen

Svenska OCD-förbundet

Senast uppdaterad: 2018-10-05 11:36