Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Det elektroniska frikortet är infört, men spara ditt gula högkostnadskort ett tag framöver!

Från mars i år finns eFrikort som är ett digitalt högkostnadsskydd som hjälper till att hålla reda på hur mycket du har betalt och när du når upp till frikortsgränsen. Det är viktigt att du ändå sparar ditt gula högkostnadskort med kvitton eftersom alla vårdgivare ännu inte är anslutna till systemet med eFrikort. Du som patient har fortfarande eget ansvar för att hålla reda på att du inte betalar för mycket i patientavgifter.

– Det viktigt att alltid ha med sig sitt högkostnadskort och eventuellt frikort när man registrerar sig i incheckningen på SÄS så att man inte riskerar att betala för mycket. Spara alltid kvitton från besök inom öppen hälso- och sjukvård så att du vet när du nått upp till gränsen för frikort. På sikt blir det enklare när fler vårdgivare använder det digitala systemet, säger Ann-Sophi Magnusson tf chef för incheckningen i huvudentrén på SÄS i Borås.

Västra Götalandsregionens högkostnadsskydd innebär att du som patient aldrig behöver betala mer än 1100 kronor under en 12-månadersperiod för besök i den öppna hälso- och sjukvården. När du nått upp till högkostnadsskyddet får du ett frikort.

Målet med eFrikort är att du skall slippa stämplar och det gula högkostnadskortet framöver, istället ska allt ske digitalt. Under en övergångsperiod kommer du att behöva behålla ditt fysiska stämpelkort och frikort, till dess att det nya systemet är helt infört. När du fått ditt frikort så gäller det i hela Sverige. 

Läs mer om högkostnadsskydd och eFrikort på www.1177.se >

Senast uppdaterad: 2018-10-05 11:36