Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19:

Förkylningsbesvär? Tänk på uppmaningen från Smittskydd VGR till närstående, att undvika besök på sjukhuset som inte är helt nödvändiga och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom. De här åtgärderna och rekommendationerna är till för att skydda de mest sårbara. Information om de förändringar som SÄS genomför hittar du via SÄS sida om corona. 
Mer information och aktuellt läge i Västra Götaland

 

En modern medicinhistorisk utställning

Trappa ner till museet

Mitt i entrén på Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås, en våning under kulvertplan men ändå i fullt dagsljus, ligger en medicinhistorisk utställning. Med människan i centrum kan man här ta del av utställningar på teman som undersöker den mänskliga tillvarons förutsättningar och möjligheter. De är menade att beröra, uppröra och röra.

Miljön ska få dig som besökare att känna välbefinnande oavsett vilken livssituation som fört dig till sjukhuset. Utformningen av inredning och utställningar har därför också varit ett projekt som satt omtanken i centrum. 

Utställningens olika delar

Ytan är uppdelat i tre zoner - en svart, en vit och en röd som alla har olika teman.

Det svarta rummet

Utgör ett historiskt fokus med nedslag i spännande teman som:"Att mäta en människa", "Vad väger själen?", "Spegel, spegel på väggen där..."

Del av museet på SÄS
Medicinhistorisk utställning på SÄS

Det vita rummet

En nutida utställning om kranskärlsröntgen och om vidgning av kranskärl med ballongkateter (PCI). Man kan också via en TV-skärm se på en film om kranskärlsvidgning.

Utställning på museet
Utställning på museet

Det röda rummet / Konferenslokal Östen Engelbrektsson

Innehåller ett medicinhistoriskt referensbibliotek med utställning kring lokala medicinska profiler som Nils Rosén von Rosenstein, Bertil Söderling och Elin Odencrants, samt utgör också utrymme för museetes tillfälliga utställningar. (Inte öppet för allmänheten.)

Medicinhistoriskt referensbibliotek
Medicinhistoriskt referensbibliotek

 

Kontakt

Per Ljungblad

Telefon 
033 - 616 32 06

E-post
per.ljungblad@vgregion.se

Öppetider

Den medicinhistoriska utställningen har öppet varje dag mellan kl. 07:00 till 21:00.

Senast uppdaterad: 2018-01-22 07:19