Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förändringar på SÄS pga pandemin covid-19. Läs mer på SÄS sida om covid-19 

När du är på sjukhuset

Här finns information om sådant du som patient kan ha nytta av när du besöker eller är inlagd på sjukhuset.

Incheckning

När du ska vårdas på sjukhuset ska du anmäla dig femton minuter innan utsatt tid. Incheckning finns i huvudentrén och på rehabcentrum i Borås och i huvudentrén i Skene. Ta en nummerlapp och invänta din tur. Om du har ett kort för högkostnadsskydd, visa det när du ska betala. 

Provtagning 

I huvudentrén i Borås finns en mottagning för provtagning. I Skene finns en central provtagning mittemot receptionen. Uppgifter om provsvar lämnas endast till sjukvårdspersonal som i sin tur lämnar besked till patienterna.

Att tänka på inför olika provtagningar

Service 

På sjukhusområdet finns flera matställen, apotek, wifi och annat för både patienter och besökare. Här kan du läsa om serviceutbud och annan verksamhet vid sidan av vården.

Serviceutbud

Regler

För att skydda patienter, besökare och medarbetare har vi några gemensamma regler som vi ber dig som besöker sjukhusområdet att ta hänsyn till.

Sjukhusets regler

Besökstider

Besökstid på vårdavdelningar är klockan 13.00–19.00. Du kan också komma överens med personalen om en besökstid som passar dig och dina närstående.

Kontaktuppgifter till vården

Handhygien

Tvätta dina händer ofta och använd gärna handsprit i de fall det finns sådana flaskor på toaletter, patientrum och i korridorer. Vi bär på bakterier och virus även när vi är friska. Tillsammans kan patienter, besökare och medarbetare hjälpas åt att minska spridning av smitta.

Kläder

Vi ser gärna att du som är inskriven på en vårdavdelning använder sjukhusets kläder, men du kan använda egna kläder om du vill. Det är bra om du har med egna inneskor eller tofflor. Lånar du sjukhuskläder med dig hem, ska du få med dig en ”returpåse”. Lägg kläderna i påsen och lämna dem i returboxen i entrén på sjukhuset eller på en vårdcentral vid tillfälle.

Måltider

Patienter på vårdavdelningarna väljer själva måltider från en matsedel. Det finns också mellanmål. I vissa fall kan det vara aktuellt med specialkost. Veckomatsedeln finns på varje avdelning. Önskemålen om rätter fylls i på ett matkort varje dag. 

Post

Post kommer till vårdavdelningarna varje dag, även till patienter. Meddela närstående avdelningens namn. Utgående post lämnar du till personalen på avdelningen. Du kan även lägga post i brevlådan i huvudentrén.

Radio och TV

Radio finns vid varje sängplats på alla vårdavdelningar. Dessutom finns det TV i dagrummet. Vissa avdelningar har TV på rummen, bland annat i Tehuset i Borås.

Telefon

Du kan få en telefon med eget telefonnummer vid din säng. Räkningen kommer hem på din vanliga telefonräkning. Med hänsyn till medpatienter är telefonerna avstängda för inkommande samtal klockan 21-07 men du kan ringa själv dygnet runt på din patienttelefon.

I Borås finns en telefonautomat för telefonkort i sjukhusets huvudentré. Det är tillåtet att använda mobiltelefoner på de flesta ställen i sjukhuset, med undantag för platser där de kan störa teknisk utrustning. Personalen avgör vad som gäller på respektive avdelning.

Gåvor

Personalen har inte rätt att ta emot gåvor från patienter.

Värdesaker

Ta inte med större penningsummor, bankböcker, kreditkort eller värdefulla smycken. Sjukhuset har begränsade möjligheter att förvara värdesaker.

Senast uppdaterad: 2019-04-05 15:25