Mat

Dina matvanor påverkar din hälsa. Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom kan minska med så mycket som 30 till 50 procent om man äter mycket frukt och grönsaker, fisk, fullkorn, väljer bra fetter och dricker lagom med alkohol. Den som är normalviktig minskar risken att drabbas av livsstilsrelaterad sjukdom.
Senaste forskningsrön
Barn som äter hälsosamt har, oavsett kroppsvikt, bättre självkänsla, mindre känslomässiga problem och är mer sällan utan kompisar eller mobbade.
Studien om hälsosam kost kopplad till psykosocialt välmående hos barn
Ny trend i jakten på perfekt kost
I framtiden kanske vi följer våra alldeles egna kostråd, hur just vi baserat på våra gener ska äta för att leva friskt och länge.
Utvecklingen inom nutrition, genetik och möjligheten att analysera stora mängder data har bidragit till ett helt nytt forskningsområde, nutrigenetik. Det inriktar sig på att undersöka hur variationer i våra gener påverkar oss i fråga om olika kost och näringsämnen.
– Så småningom kan det bli möjligt att karaktärisera vissa genetiska drag som påverkar hur individer reagerar på olika typer av kost. Då kan vi kanske säga att vissa bör äta mer fett och andra mer kolhydrater till exempel, säger Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet.