Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Coronavirusinfektion covid-19

Tillfälliga förändringar på SÄS pga coronapandemin. Läs mer på SÄS sida om Covid-19

Fysisk aktivitet på recept FaR

Fysisk aktivitet på Recept (FaR) är en sjukvårdande behandling som kan ordineras som ett komplement till eller som ersättning för läkemedel. FaR kan användas både i förebyggande och behandlande syfte vid olika sjukdomar eller tillstånd och är individuellt anpassat. Om du är patient och önskar recept kontakta din vårdkontakt.

Här är några vanligt förekommande frågor och svar.

Vem skriver ut Fysisk aktivitet på Recept?

All legitimerad sjukvårdspersonal kan skriva ut recept på fysisk aktivitet. Nästa gång du träffar din läkare, fysioterapeut/sjukgymnast, sjuksköterska, arbetsterapeut eller annan legitimerad sjukvårdspersonal så fråga om det kan vara ett alternativ för just dig.

Vad står på receptet?

På receptet ska det framgå vilken typ av aktivitet du ska genomföra, hur ofta du ska göra det och hur ansträngande aktiviteten ska vara. Det ska också stå om du bör starta försiktigt och om det är något särskilt som du ska tänka på.

Hur länge gäller receptet?

Det kan variera. Tanken med receptet är att det ska fungera som en start för en fysisk aktiv livsstil. Att ändra ett beteende kan ta lång tid och kan kräva många försök.

Vilka förmåner får jag med receptet?

Den rådgivning och uppföljning som du får i samband med fysisk aktivitet på recept är kostnadsfri och sker inom hälso- och sjukvården.

Gäller högkostnadsskyddet och frikortet för aktiviteterna?

Nej, Fysisk aktivitet på Recept räknas som friskvård och aktiviteten får man då betala själv. Högkostnadsskyddet och frikortet gäller däremot för patientavgifterna vid dina besök i vården.

Vad kostar den fysiska aktiviteten?

Den fysiska aktiviteten kan utföras antingen som en egenaktivitet eller hos en friskvårdsaktör. Du betalar själv kostnaden för aktiviteten till respektive aktör. Vissa aktörer har specialpriser för motionärer med recept på fysisk aktivitet och därför kan du behöva visa upp ditt recept första gången du besöker friskvårdsaktören.

Vem ansvarar för om det händer något när jag deltar i aktiviteten?

Om du ordinerats fysisk aktivitet på recept och skadar dig vid aktivitet utanför landstingets inrättningar, gäller patientförsäkringen enbart om skadorna direkt kan relateras till ordinationen i fråga. För de fall du exempelvis snubblar på en trädrot i motionsspåret och stukar foten gäller inte patientförsäkringen. Skulle du däremot drabbas av en hjärtinfarkt under utövande av aktiviteten, skall du anmäla detta till patientförsäkringen för vidare utredning.

Patientförsäkringen

Om du skadar dig på exempelvis ett gym efter ordination av fysisk aktivitet på recept, kan ägaren av gymmet bli ansvarig på civilrättslig grund, om det är fråga om bristande säkerhetsrutiner på gymmet. I övrigt kan ägaren av gymmet inte hållas ansvarig för skador som du ådrar dig.

Det är viktigt att du, precis som när du får läkemedel på recept, känner till och följer anvisningarna på ditt recept. Om det står något du ska vara försiktig med eller tänka på är det speciellt viktigt att du uppmärksammar det.

För att samordna och utveckla arbetet med FaR på sjukhuset finns en FaR-samordnare.

Kontakt
Ellinor Nylund, FaR-samordnare och legitimerad fysioterapeut

Telefon
033 - 616 44 90

E-post
ellinor.nylund@vgregion.se

FaR-samordnare finns också på Friskis och Svettis Borås.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:31