Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19:

Förkylningsbesvär? Tänk på uppmaningen från Smittskydd VGR till närstående, att undvika besök på sjukhuset som inte är helt nödvändiga och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom. De här åtgärderna och rekommendationerna är till för att skydda de mest sårbara. Information om de förändringar som SÄS genomför hittar du via SÄS sida om corona. 
Mer information och aktuellt läge i Västra Götaland

 

Solrosen

Solrosen - verktyg för att ge positiv feedback

Anita Larsson, nattsjuksköterska på Lungavdelningen i Borås, är medarbetaren bakom solrosen, blomman som är ett verktyg för att sprida glädje genom att medarbetarna dagligen får ge positiv feedback.

Kronblad med positiv reflektion

Solrosen är i form av en blomma med en smiley i mitten. Den har lika många blad som månaden har dagar. Varje dag vid morgonmötet fylls ett kronblad med en positiv reflektion från någon av medarbetarna. Det kan till exempel vara patientberöm, att gårdagen flöt på trots frånvaro eller att man uppmärksammar något man uppskattar i sitt arbete.

Hur och varför skapades solrosen?

Anita fick idén till Solrosen efter att under en längre period tänkt på att informationen på avdelningen framförallt hade en negativ känsloladdning. Man fokuserar på saker som medarbetare kan förbättra eller saker som man inte har varit tillräckligt bra på. Anita ville skapa ett verktyg som skulle göra det möjligt att väga upp det med någonting positivt.

Vad innebär det att arbeta med Solrosen?

Solrosen handlar om att vi måste vårda oss själva och lära oss att se, upptäcka och uppskatta det vi har och är. Genom att få det klarlagt och symboliskt visat i det dagliga arbetet stärker medarbetarna varandra och går stärkta ut på "golvet". Ibland är det svårt att komma på någonting positivt, just för att man är så ovan att tänka i de banorna. Det är viktigt att vi också firar det som går bra!

Arbetslusten ökar med positiv feedback!

Det är aldrig fel att ge eller få positiv feedback. På så vis stärks medarbetarna och när vi mår bra och trivs tillsammans kan vi genomföra vår arbetsdag starkare och förhoppningsvis gladare. Det kommer alla till del, inte minst patienterna. Alla studier pekar mot att om man har en bra arbetsmiljö med mycket positiv feedback så ökar arbetsresultaten och effektiviteten.

Det är viktigt att komma ihåg att medarbetarna inte bara är vårdpersonal utan också människor!

Kontakt

Peter Häyhänen, utvecklingschef

E-post

peter.hayhanen@vgregion.se

eller kontakta utvecklingsstaben:

Telefon
Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:34