Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Gröna korset på patientsäkerhetskonferens

Södra Älvsborgs Sjukhus var medverkande på den 9:e nationella Patientsäkerhetskonferensen som gick av stapeln den 21-22 september 2016. Konferensen samlade 2000 deltagare från hela landet. På konferensen deltog såväl internationella som nationella föreläsare där SÄS var representerad vid två seminarier.

I plenumsalens föredrag nummer 36: Vad kan vi lära av Kaiser Permanente? Här berättade Kaiser Permanente om sitt arbete med patientsäkerhetskultur. I samband med detta fick SÄS vara det praktiska exemplet för Sverige genom att presentera metoden Gröna korset.

Vi är extra glada får att vi fick möjlighet att ta med röster från medarbetare i verksamheten! Detta gjorde stort intryck och skillnad! Det är tillsammans som vi blir starka och kan göra en skillnad för våra patienter, oss själva och sjukhuset!

Hur håller man ”pulsen” uppe på patientsäkerhets- och kulturarbetet?

Presentation till patientsäkerhetskonferensen 2016.pdf

Vill du som läsare ta del av det fullständiga programmet och dess presentationer kan du läsa om detta nedan:

Program från Patientsäkerhetskonferensen 2016

Utöver detta hade SÄS ett eget seminariepass som innehåll praktisk tillämpning av Gröna korset och dagligt förbättringsarbete. Seminariet sträckte sig över tre timmar och samlade 200 personer. Åtta av dessa deltagare var aktivt rollspelande och deltagare i seminariet där metoderna tillämpades. Under seminariet fanns det genom hela workshopen med en aktivt medskapande patient som också fick lämna sina reflektioner kring dessa arbetssätt och metoder.

Röst efter genomfört seminarium:

”Gröna korset är precis rätt och ett av de viktigaste verktygen för att åstadkomma verkligt stärkt patientsäkerhet genom den proaktivitet och riskmedvetenhet som det borde bidra till hos dem som arbetar ”at the sharp end” med ”work as done” där säkerheten skapas. Givetvis i kontexten PDSA och återföring som ingår i paketet”

                                           Thomas Brezicka, Regional läkare patientsäkerhet VGR

Det fanns 89 postrar representerade på Patientsäkerhetskonferensen och av dessa var två representerade av SÄS i ämnet utmärkt omvårdnad och Gröna korset. Glädjande kunde vi återfinna ytterligare två postrar från andra delar av landet som hade lyckats med sitt kvalitetsarbete genom att använda metoden Gröna korset! 

Se mer filmer om Gröna korset:

Gröna korset film på Youtube

Röster från verksamheten om Gröna korset film på Youtube

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:31