Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Verksamhetsområde hud, infektion och ögon

Verksamhetsområdet består av enheterna hud-/könssjukdomar (STD), infektion, SÄS Vårdhotell och ögon. Vårdplatser finns på infektionsavdelningen. Utöver SÄS Borås och SÄS Skene finns mottagning även i Alingsås.

Hud- och könssjukdomar (STD)

Specialistmottagningen erbjuder kvalificerad diagnostik och behandling av hud- och könssjukdomar. Här utförs förebyggande insatser, framförallt med avseende på hudcancer och könssjukdomar samt bedömning/behandling av t.ex psoriasis, malignt melanom, eksem, bensår och könssjukdom. Hudbehandlingsenheter finns i Borås och Skene, främst inriktat på ljus- och badbehandling. På enheten arbetare läkare, sjuksköterska, undersköterska, administrativ personal och kurator.

Infektion

Enheten har en vårdavdelning och en specialistmottagning för akut och planerad vård, inkluderande avancerad resemedicin (vaccinationsmottagning) och sprututbytesverksamhet. Avdelningen vårdar patienter med pneumoni, Covid-19, sepsis, endokardit, annan isoleringsvård och andra allvarliga infektioner. På avdelningen finns utbildningsenhet för sjuksköterskestudenter. Mottagningen omhändertar patienter med bl.a. hepatit, HIV, immunbrist, tuberkulos, multiresistenta bakterier och sår. Infektionsenheten bedriver konsultverksamhet mot andra kliniker på SÄS Borås, SÄS Skene och Alingsås lasarett, och har ett nära samarbete med Vårdhygien och Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet. På enheten arbetare läkare, sjuksköterska, undersköterska, administrativ personal och kurator.

Ögon

Specialistmottagningen erbjuder kvalificerad diagnostik och behandling av ögonsjukdomar. Mottagningsbesök kan äga rum i Borås, Skene eller Alingsås. På ögonmottagningen utförs både akut och planerad vård såsom glaukom, barnskelning och retinasjukdomar. På ögonoperation görs behandling mot katarakt och injektioner i ögat. På enheten arbetare läkare, optiker, ortoptist, ögonsjuksköterska, sjuksköterska, undersköterska, administrativ personal och kurator.

SÄS hotell

Hotellet är till för patient som i hög grad sköter sig själv, med viss hjälp av personalen. Även närstående till svårt sjuk patient som vårdas på SÄS är välkommen att bo på hotellet. Här kan patient bo både före och efter operation samt vid sjukdomstillstånd som endast kräver antibiotika och viss tillsyn. På enheten arbetare sjuksköterska och undersköterska.

Vi är ca 250 anställda i verksamhetsområdet. Enheterna arbetar teambaserat med bred kompetens för att erbjuda god vård och hög patientdelaktighet med fokus på ökad patientsäkerhet.

Vi är delaktiga i forskning och i olika utbildningar inom specialiteterna samt har en aktiv roll inom utbildningen av läkare samt sjuksköterskor vilket innebär att vi handleder och har praktiska placeringar på enheterna.

Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra våra arbetssätt och att använda digitala lösningar i allt större utsträckning.

Eva-Marie Boman

tf Verksamhetschef

Senast uppdaterad: 2023-01-18 10:20