Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Medicinskt bibliotek

Medicinska biblioteket stödjer evidensbaserat arbete på SÄS genom att tillhandahålla information och litteratur för kliniskt arbete, fort- och vidareutbildning samt forsknings- och utredningsarbete.

Hos biblioteket kan sjukhusets medarbetare låna litteratur inom medicin, omvårdnad, psykologi, rehabilitering och närliggande ämnesområden.

Biblioteket är öppet för medarbetare 6-20 alla vardagar, lås upp med med tjänste-id. Observera att lokalen är larmad övrig tid

Vi bemannar säkrast vardagar 10.00-12.00.

Lånebestämmelser

För att låna behöver du vara medarbetare på SÄS och inskriven i vårt låntagarregister.

Sök litteratur

I bibliotekskatalogen kan du söka bland bibliotekets böcker. Endast medarbetare på SÄS kan reservera och låna.

Bibliotekskatalog

E-biblioteket VGR

Tidskrifter, databaser och e-böcker inom medicin, omvårdnad, rehabilitering, psykologi och läkemedel. Medarbetare kan logga in i resurserna.

E-biblioteket VGR

Fjärrlån och artikelbeställningar

 
Medarbetare på SÄS kan beställa facklitteratur som inte finns hos oss från andra bibliotek via fjärrlån. En förutsättning är att materialet ska användas för arbetet eller studier kopplade till arbetet. Kontakta biblioteket för att beställa eller förlänga lånetiden för fjärrlån.
 
Vetenskapliga tidskriftsartiklar som inte ingår i E-biblioteket VGR kan enklast beställas direkt i E-bibliotekets tidskriftslista eller i en databas via VGR-knappen. 
 

Frågor som rör vården, evidens för en viss behandling, klinikens förbättringsarbete eller innehåll i styrdokument kan medarbetare skicka till oss. Det medicinska biblioteket gör informationssökning och levererar en sammanställning över resultatet, med länkar till abstracts

Biblioteket erbjuder kompetensutveckling inom informationssökning på olika nivåer för personal på SÄS. Utbildningarna anpassas efter målgrupp.

Evidensbaserad vård (EBV) innebär, att bygga sina beslut på bästa tillgängliga vetenskapliga resultat från välgjorda undersökningar, som ett komplement till annan kunskap och i samråd mellan patient och vårdpersonal.

Forskningsenheten och biblioteket fungerar som stödresurser för evidensbaserad vård på SÄS. Tillsammans med sjukhusbiblioteken i VGR har vi byggt upp webbsidor med tips, information och hjälpmedel. 

Evidensbaserad vård på E-biblioteket VGR

För dig som skriver uppsats, forskar eller planerar att publicera en vetenskaplig artikel finns information om referenshantering, impact factor och publicering på webbplatsen E-biblioteket VGR. 

Skriva och publicera

 

Medicinska biblioteket SÄS

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-09-18 08:52