Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Medicinskt bibliotek

Biblioteket stödjer evidensbaserat arbete på SÄS genom att tillhandahålla information och litteratur för kliniskt arbete, fort- och vidareutbildning samt forsknings- och utredningsarbete. Hos biblioteket SÄS kan sjukhusets medarbetare låna litteratur inom medicin, omvårdnad, psykologi, rehabilitering och närliggande ämnesområden.

 • Biblioteket är öppet för medarbetare 7-20 alla dagar, lås upp med med tjänste-id. Observera att lokalen är larmad övrig tid!
  OBS! Sommarstängt v29-31
 • Vi bemannar säkrast vardagar 10.00-12.00.
 • Kontakta oss gärna via e-post och telefon vid behov av bibliotekets tjänster. Du kan till exempel beställa informationssökning eller handledning.

  Biblioteksservice

 • Du lånar själv i vår utlåningsstation, logga in med tjänste-id eller personnummer och pinkod.
 • Om du aldrig lånat tidigare, om du saknar pinkod eller om tekniken krånglar, fyll i en blankett och lägg i återlämningslådan. Du kan också kontakta oss digitalt.

  Ansök om lånekort
   
 • För hämtning av reserverade böcker: ta med reservationsnummer som finns i aviseringsmeddelandet du får med sms/e-post.
 • Har du svårt att komma till biblioteket för att låna? Kontakta oss så skickar vi böckerna med internposten. 
 • Återlämningslåda för böcker finns i biblioteket, i huvudentrén (utanför  snurrdörren), i korridoren utanför biblioteket. Lämna dina böcker där eller skicka med internpost.

Sök litteratur

I bibliotekskatalogen kan du söka, reservera och låna om bibliotekets böcker. Logga in med personnummer och pinkod. Om du inte hittar den bok du söker, skicka gärna ett inköpsförslag med e-post.

Bibliotekskatalog

I E-biblioteket VGR hittar du tidskrifter, databaser och e-böcker inom medicin, omvårdnad, rehabilitering, psykologi och läkemedel. Om du sitter utanför regionens nätverk loggar du in i resurserna med vgr-id och lösenord.

E-biblioteket VGR

Ansök om lånekort

För att låna behöver du vara inskriven i vårt register. Kontakta biblioteket eller fyll i nedanstående formulär för att ansöka.

Formulär: ansök om lånekort

Fjärrlån

Medarbetare på SÄS kan beställa facklitteratur som inte finns hos oss från andra bibliotek via fjärrlån. En förutsättning är att materialet ska användas för arbetet eller studier kopplade till arbetet. Kontakta biblioteket för att beställa eller förlänga lånetiden för fjärrlån.

Vetenskapliga tidskriftsartiklar som inte ingår i E-biblioteket VGR kan enklast beställas direkt i E-bibliotekets tidskriftslista eller i en databas via VGR-knappen. Du kan även beställa genom att kontakta biblioteket via e-post.

Lånekort

För att låna behöver du vara inskriven i vårt låntagarregister. Ta med giltig fotolegitimation eller tjänste-ID så hjälper vi dig. Du ansvarar för att biblioteket har din korrekta adress.

Personal kan registrera en pin-kod för att logga in i katalogen och reservera eller förlänga lån. Kontakta biblioteket om du saknar pin-kod. 

Ansökan om lånekort

Personuppgifter

Personuppgifterna lämnas av dig som låntagare och vi registrerar bara de uppgifter vi behöver för att kunna ge den service vi erbjuder:

 • Namn
 • Personnummer
 • Hemadress
 • Telefonnummer 
 • E-postadress 
 • Arbetsplats och internpostadress

Du har rätt att se vilka uppgifter vi har registrerat, och du kan när som helst begära att vi tar bort dem. 

Sekretess

"Sekretess gäller i biblioteksverksamhet för uppgift i register om en enskilds lån, reservation eller annan form av beställning och för uppgift om en enskilds användning av informationsteknik, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon närstående lider men." (Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)

Lånetid

 • Normal lånetid: 21 dagar
 • Vid kö: 14 dagar

Omlån kan ske under förutsättning att inga reservationer finns.  

Vårt material lånas endast ut till sjukhusets medarbetare.

Avgifter

Ej återlämnat eller förstört material/bok ersätts enligt bibliotekets prislista.

Se riktlinje för prislista och utförlig information om våra lånebestämmelser.

Lånebestämmelser biblioteket SÄS (pdf)

Bibliotekets datorer

Bibliotekets datorer får användas i enlighet med de regler som gäller för IT-användare inom SÄS. Det innebär att:

 • Informationen ej strider mot svensk lagstiftning.
 • Informationen följer god etik.
 • Informationen ej kränker andras integritet eller skadar SÄS goda namn och rykte.

Medicinska biblioteket fungerar som ett kunskapsstöd för vården genom tjänster som informationssökning på uppdrag från verksamheten, handledning, undervisning och omvärldsbevakning.

Bibliotekets service för medarbetare på SÄS

Kontakt

Biblioteket SÄS
Telefonnummer 
033-616 23 71
E-post bibliotek.sas@vgregion.se 

Senast uppdaterad: 2021-03-22 06:23