Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stor krisövning vid Södra Älvsborgs sjukhus den 4 oktober

Sjukvården övar katastrofmedicinsk vård

Den 4 oktober genomför SÄS och Försvarsmakten Övning Liv, en omfattande katastrofmedicinsk övning som syftar till att förbättra sjukhusets förmåga att ta hand om ett stort antal svårt skadade på kort tid. Övningen kommer att synas och höras i stora delar av Borås och runt SÄS och den medför även vissa interna omflyttningar av ordinarie verksamhet på sjukhuset under övningsdagen.

Ett hundratal skademarkörer agerar patienter och gör övningen så realistisk som möjligt. Skademarkörerna transporteras från Bråt skjutfält till SÄS där de förs in i sjukhusets olika vårdprocesser. Övningen genomförs i lokaler som till övervägande del stängs av för andra. På SÄS övar akutmottagningen och röntgenavdelningen praktiskt medan intensivvårdsavdelningen, de kirurgiska och medicinska akutvårdsavdelningarna, ortopedmottagningen, blodcentralen och operation övar simulerat.

De ordinarie patienterna får hjälp att hitta rätt.

- De patienter som kommer till sjukhuset och söker vård akut omhändertas på akutmottagningen, men slussas vidare efter bedömning av deras behov, säger Maria Nilsson, övningsledare och beredskapssamordnare. Allvarligt akut sjuka tas om hand på den del av akutmottagningen som inte ingår i övningen och de patienter som kommer med ambulans kommer efter bedömning av deras medicinska behov föras till respektive specialistmottagning.

I sjukhusområdet och särskilt i korridorerna där övningen genomförs kommer det att röra sig mycket folk. Alla som deltar i övningen kommer att vara uppmärkta med västar, armbindlar och namnskyltar. För att tydliggöra att det hålls en övning är lokalerna tydligt uppmärkta med skyltar, affischer och pilar, i rosa färg.

Trafiken i Borås påverkas

Eftersom försvarsmaktens fordon, som transporterar skademarkörerna, kommer in på sjukhusområdet och till akutmottagningen kommer det också bli en ökning av trafiken till sjukhuset när övningen genomförs, huvudsakligen mellan kl. 9.00 och 13.00.  Flera bilburna ambulanstransporter som är med i övningen kör från avfart 87 Hultamotet på riksväg 40 in på Åsvägen och rondellen upp till sjukhuset via Brämhultsvägen. Alla fordon är uppmärkta.

I samband med landningar och starter stängs trafiken förbi sjukhuset på Brämhultsvägen av. Samaritvägen till akutmottagningen och psykiatriska mottagningen kommer att vara avstäng under övningen. Vakt finns på plats för att släppa igenom behörig trafik.

Information i sjukhusets olika kanaler

Information om övningen kommer att förmedlas via många kanaler; intranätet, Facebook, extern webb, interna och externa samverkanspartners samt till invånarna via media.

Läs mer på vår externa webbplats sas.vgregion.se/ovningliv

Följ delar av övningen på SÄS Instagramkonto   sodra_alvsborgs_sjukhus

 

Senast uppdaterad: 2019-10-03 16:13