Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hälsocoach online

Hälsocoachen För dig som vill komma igång och röra på dig, äta hälsosammare, sluta röka eller förändra dina alkoholvanor.

Hälsocoach online är ett stöd för de som vill förbättra sina levnadsvanor inom fysisk aktivitet, matvanor, alkohol och tobak. Det är ett smidigt sätt att via sin mobil eller padda ta kontakt med en hälsocoach som stöttar mot satta mål. Nu erbjuds Hälsocoach online till alla över 16 år som bor i Västra Götaland. Tjänsten är gratis året ut.

För den som vill komma i gång och röra på sig, äta hälsosammare, sluta röka eller förändra sina alkoholvanor är hälsocoachen ett bra stöd. Coachningen handlar mycket om att skapa en struktur för hälsosamma levnadsvanor i vardagen som också håller över tid. Likaså att locka fram motivationen, bryta dåliga vanor och ersätta dem med bättre samt hitta strategier vid motgångar.

I dagsläget finns två hälsocoacher anställda i projektet. En av coacherna är Moa Persson. Hon ser att de flesta som anlitar henne vill förbättra sin kosthållning och öka sin fysiska aktivitet. Och då är det bra att råd, stöd och uppmuntran.

-         I min coachning brukar jag prata om hur en kan öka sin vardagsmotion genom att planera in träningen, att se mönster och hitta motivation till träning säger Moa Persson. Jag hjälper också till med struktur kring måltidsordningen och försöker se till att individen skapar förutsättningar att äta hälsosammare. Eftersom det kan vara svårt att ändra sina vanor på egen hand börjar vi med att först sätta mindre delmål och senare öka på målen. Mina klienter gör sedan de små förändringarna, över tid, tills förändringarna blir till en ny rutin. Det är vanligtvis bra att få hjälp och stöd under hela coachningsperioden så att den nya vanan upprätthålls.

I samband med ett sjukvårdsbesök ges patienten ofta rekommendationer att på egen hand förbättra sin hälsa.

- Vi tycker att det är viktigt att så många som möjligt ska få ett personligt anpassat stöd att förbättra sin hälsa och förebygga sjukdom, säger Anna Cavrak, projektledare från Södra Älvsborgs Sjukhus. Vi ser redan nu att hälsocoacherna gör skillnad för de som använder tjänsten.

Upplevd nytta av tjänsten

Sammantaget har drygt 150 personer använt tjänsten. Så här säger några av klienterna.

-Bara beslutet att träffa coachen gjorde att jag kom igång med både träning och sundare mathållning.”

-Videomöten funkade jättebra. Det sparar mycket tid. Det är enkelt jämfört med att åka till vårdcentralen. Skulle gärna ha alla mina vårdkontakter på det sättet.

-Nya idéer från hälsocoachen. Hon gav mig förslag på saker som jag kunde prova. I samtalet fick jag också nya tankar. Det har varit roligt med positivt och stöttande återkoppling. Det gjorde ingenting när jag misslyckades, det var bara att försöka igen.

Kort om hälsocoach online

Hälsocoach online är också en del av Västra Götalandsregionens omställningsområde ”Digitala vårdformer och tjänster” och har utvecklats i sin form sedan augusti 2017. Tjänsten är ett modernt stöd och ett komplement till vårdens arbete att förbättra patienternas levnadsvanor inom fysisk aktivitet, matvanor, alkohol och tobak. Hälsocoachen och den intresserade träffas via videomöte och appen ”Mina vårdmöte” under cirka tre månader, och utifrån individens behov och önskemål. Det är individen som själv sätter upp mål och delmål som hälsocoachen stöttar och följer upp. Hälsocoachen arbetar utifrån en gemensam arbetsmetod med fokus på beteendeförändring. Inga medicinska bedömningar görs.

Det är Södra Älvsborgs Sjukhus och Närhälsan som har utvecklat och driver Hälsocoach online.  Anna Cavrak är processledare på SÄS och projektledare för Hälsocoach online.

Läs mer om hälsocoach här:

vgregion.se/halsocoach  

Senast uppdaterad: 2019-04-11 08:09