Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Halvtid för bygget av nya infektionsenheten

planskiss över de nya lokalerna

En modern infektionsvård ställer ökade krav på tillgänglighet, patientsäkerhet, arbetsmiljö och vårdhygienisk standard. Därför satsar SÄS och bygger ut samtidigt som de befintliga lokalerna byggs om till och med 2021. Halvvägs genom projektet bjuds enhetens medarbetare in för att få en förhandstitt på lokalerna.

Enkelrum för ökat smittskydd och minskad arbetsbelastning

I dagsläget är stommen till de nya lokalerna färdig och entreprenören Peab jobbar med att färdigställa fasader, golv och väggar medan verksamheten planerar innermiljön tillsammans med inredningsarkitekter. Bygganden är i tre plan med mottagning, vårdrum och kontorsytor som förbinds med de befintliga lokalerna på andra plan samt via bottenplanets entré. Samtliga 28 vårdrum kommer att bli enkelrum med dusch och toalett.

- I nuläget har vi få enkelrum, vilket gör det svårt när vi får in patienter som behöver isoleras. Då måste vi möblera om och det tar tid och resurser, säger Boel Ahlmark, projektledare på Lokal- och Försörjningsenheten. 

De nya rummen förses med luftslussar från två håll och kan nås både utifrån och via vårdavdelningen. Standarden på rummen är luftig och minimalistisk för att lätt kunna ställas iordning efter tillstånd och vårdtid. Två är dessutom anpassade till intensivvård så att patienten kan fortsätta att få behandling i samma lokaler oavsett vårdnivå. Det ger högre effektivitet i vården samtidigt som tryggheten för såväl patienten som anhöriga ökar.

En långsiktig investering

Byggprojektet är en del av en långsiktig plan för att modernisera infektionsvården. Med en åldrande befolkning, globalisering bakterieresistens och ett ökat antal sjukdomar behövs resurser för att möta de nya behoven. Via ombyggnad och utbyggnad av lokalerna tar SÄS höjd för de kommande 30 åren och når genomsnittet för antalet isolerade vårdplatser i Västra Götalandsregionen och nationellt.

-   Med de nya lokalerna kan vi uppfylla kraven på tillgänglighet, patientsäkerhet, arbetsmiljö och vårdhygienisk standard. Kravet från smittskyddsenheten är att vi ska ha 10-11 vårdplatser per 100 000 invånare och det når vi nu, säger Boel Ahlmark.  

 

Senast uppdaterad: 2019-03-11 09:46