SÄS nominerad till fint pris för arbete med bildstöd

Sjuksköterskan Hanna Eriksson går igenom med barnet vad som ska hända de närmaste dagarna, när flickan ligger inne på barnavdelningen.

SÄS har återigen blivit nominerade till Götapriset som delas ut vid Kvalitetsmässan i Göteborg varje höst. Denna gång är det barn- och ungdomsklinikens bidrag som valts ut som ett av 33 nominerade av 468 sökande. Nomineringen tilldelas de för sitt arbete med bilder som kommunikationsstöd. Det har ökat klinikens följsamhet av FN:s barnkonvention och patientlagen i praktiken.

– Vi är jätteglada och lite tagna på sängen, säger Maria Börjesson, som är den vårdenhetschef som skickat in bidraget. Vad jag förstår är det ett fint pris vi tävlar om så det känns förstås hedervärt att ha blivit nominerad bland så många sökande.

Bilder som stöd vid kommunikation

På kliniken används bildstöd för att anpassa och förtydliga kommunikationen med barnen. Till exempel finns en whiteboardtavla indelad i veckans sju dagar på alla vårdrum. Till varje tavla finns magnetbilder på olika händelser som kan förväntas ske under vårdtiden.

– Barnet kan själv vara med och sätta upp aktuella bilder och plocka bort dem när de är utförda, förklarar Maria Börjesson. Det gör att barn och föräldrar vet vad som ska hända och när. På så vis blir de delaktiga i den vårdplan som finns för deras tid på sjukhuset.

Andra exempel är att de barn som kommer till dagvården för olika behandlingar får broschyrer med bild och text kring vad som kommer att ske vid sjukhusbesöket hemskickat i förväg. Väl på sjukhuset finns kardborreböcker med likadana bilder i. De kan plockas bort ur böckerna allt eftersom de olika aktiviteterna utförs.

Ökad delaktighet och förståelse

Enligt studier som har gjorts av arbetssättet går det att se att barnens oro inför och under behandling har minskat. Resultaten visar också att barnen upplever att de har god kunskap om och känner sig delaktiga i den vård de får. I förlängningen bidrar det till en ökad följsamhet av FN:s barnkonvention och patientlagen.

– Genom att på olika sätt använda bilder när vi kommunicerar kan vi ge informationen på ett sätt som barnen kan förstå och som är anpassat efter deras ålder och förutsättningar, säger Maria Börjesson. Det är vad vi är skyldiga att göra enligt FN:s barnkonvention, konventionen för personer med funktionsnedsättning och patientlagen.

Om Götapriset

  • Samtliga nominerade bidrag kommer att presentera sina utvecklingsprojekt på Svenska Mässan i Göteborg den 14-16 november.
  • Av dessa kommer ett utses som Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor och som vinnare av Götapriset. Prisceremonin äger rum på Göteborgs Operan den 14 november.
  • Förutom äran belönas vinnaren med en check på 150 000 kronor.
  • Mässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling.
  • Bakom Götapriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, SKL (Sveriges kommuner och landsting), Institutet för kvalitetsutveckling – SIQ, Ledarna och Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:46