Inblick i akutsjukvården när nya ambulansstationen i Skene invigdes

2016-05-06 I dag invigdes den nya ambulansstationen med tal av verksamhetschefen och öppet hus. Efter invigningstalet körde en av ambulansbilarna ut från garaget och genom invigningsbandet.

- Nu har vi en modern ambulansstation i Skene som är byggd för framtiden och som också ger förutsättningar för ytterligare utveckling av verksamheten, säger Monica Hjelmgren, verksamhetschef på akutkliniken. Jag är stolt över att vi nu har en station nu kommer att hålla i flera år. Det är än viktigare i dag med det mobila vårdrummet, att snabbt kunna påbörja behandling på plats och i ambulansen, innan patienten kommer till sjukhus.

Ambulansstationen har fått en mer ändamålsenlig och större vagnhall med plats för alla bilar. Verksamheten är samlad på en och samma plats vilket den inte var tidigare. Det underlättat både för utryckningar, bilvård och vid service av bilarna. Arbetsmiljön upplevs också blivit bättre.

- Det som framför allt har blivit bättre är att lokalerna nu är anpassade för vår verksamhet, säger Markus Thordsson, ambulanssjuksköterska. Bland annat är vagnhallen större och lokalerna är lättare att hålla rena och fräscha. Det finns även förråd i nära anslutning så att man enkelt kan fylla på bilarna med utrustning. Logementen har inte längre mögellukt vilket har lett till hälsovinster för personalen.

I huvudbyggnaden, finns nya kontor, fikarum, samtals- och omklädningsrum, logement samt en tvättstuga. Lokalerna har färgsatts efter vad man gör på stationen. En ljus ”varselgul” färg indikerar att det är arbetsyta. Grönt och rött dekorerar gemensamhetslokalerna. Det finns också flera smarta lösningar som passar personalens arbetssätt och arbetstider, t.ex. ett kylrum med personmärkta plastbackar för personalens mat. Tvättstuga och torkmöjligheter finns också. All personal har egna bäddset som förvaras i personliga skåp intill logementet för snabb bäddning. De sistnämna lokalerna har dämpade färger.

- Vi har alltid trivts bra här, även på den gamla stationen, säger Anneli Djurbäck, ambulanssjuksköterska. Men nu har vi också en jättefin plats att vistas på mellan uppdragen.

Den nya byggnationen har stått klar sedan årsskiftet och är gjord i betong. På sikt ska det finnas gröna inslag när växter har planterats intill byggnaden. Det finns även nya parkeringsplatser i anslutning till den nya stationen. Den gamla ambulansstationen har rivits.

Välbesökt på öppet hus

I samband med invigningen hade personalen från ambulansverksamheten i Skene öppet hus. Besökande som var tidigt på plats fick se både en utryckande ambulans och en ambulanshelikopter som landade en bit ifrån stationen. Personalen visade upp ambulansbilar, modern utrustning och berättade om sin verksamhet. De visade bland annat hur man tar ut en person som sitter fast i en krockskadad bil där den skadade får halskrage, immobiliseras och lyfts ut med bår genom baksätet och bagagelucka. 

Både ung som gammal hittade något att intressera sig för. Det bjöds också på fika i ett soligt Skene.


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:46