Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ett fall av mässling har konstaterats på SÄS

Ett fall av mässling har konstaterats på Södra Älvsborgs sjukhus den 5 februari. Det är en vuxen, ovaccinerad person som har smittats utomlands.

Uppdaterat 2020-02-11

Nu har smittspårning genomförts  De personer som vi känner till har befunnit sig på akutmottagningen i söndags kväll och de som varit vid entrén under måndagen (2 och 3 februari) har kontaktats via telefon och via brev.

70 har vaccinerats och några har fått annan behandling. De patienter vi inte har fått tag i har fått brev med information hur de ska agera. 

Viktigt nu är att, om man skulle få symtom på mässling, att man inte går in på sjukhuset eller vårdcentral och sätter sig i ett väntrum. Då är det risk att man sprider smitta. 

Om du har symtom på mässling, kontakta 1177 via telefon för personlig rådgivning. 

Det är inga fler personer som vårdas för mässling på SÄS.

2020-02-06

Andra personer kan ha exponerats för smitta på SÄS om de har besökt akutmottagningen kvällen den 2 februari eller om de befann sig på sjukhuset på eftermiddagen den 3 februari.

Sjukhuset arbetar intensivt med att identifiera och informera patienter och anhöriga som kan ha utsatts för mässlingssmitta och som inte kan räknas som immuna.

Mässling är en mycket smittsam luftburen sjukdom. Den smittar bara personer som inte haft mässling, eller personer som inte är vaccinerade.

I Sverige räknar vi med att personer födda före 1960 har haft mässling. De som är födda efter 1982 och följt barnvaccinationsprogrammet och har fått två doser vaccin anses immuna.

Om man får symtom på mässling bör man kontakta vården telefonvägen via 1177 och eventuellt kontrollera så att man är immun mot sjukdomen.

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Viruset utsöndras med andningsluften, till exempel när den som är sjuk hostar eller nyser, och sprids sedan vidare genom luften. Mottagliga personer smittas via slemhinnorna i luftvägarna eller ögonen.

Symtomen på mässling är feber, ögoninflammation, torrhosta och hudutslag som kommer en-två veckor efter att man utsatts för smitta. Om man misstänker mässling är det mycket viktigt att förvarna vårdcentralen eller akutmottagningen om att man har den misstanken och inte söka dit direkt.

Personer med misstänkt mässling ska inte sitta i väntrum och vara bland många människor.

Senast uppdaterad: 2020-02-06 11:04