Laura, specialistläkare

”Den största fördelen med att arbeta på SÄS är att det är ett lagom stort sjukhus – Vi har många specialiteter och det finns möjligheter att forska – samtidigt som man blir igenkänd och kan skapa ett nätverk och samarbeta med kollegor på andra klinker.”

Laura är dubbelspecialist i barnmedicin och infektionssjukdomar på barnkliniken. På barnkliniken vårdas barn och ungdomar i åldern 0 – 18 år för sjukdomar inom alla olika specialiteter som exempelvis medicin, kirurgi, ortopedi, öron och ögon. Barn med olika behov träffar specialistläkare och specialistsjuksköterskor med kompetens inom bland annat allergi, diabetes, neurologi, cancersjukdomar, tillväxtrubbningar, sjukdomar i hjärta, lungor, urinvägar, leder, mage och tarm.

– Jag skulle beskriva min arbetsplats som dynamisk, där det hela tiden händer spännande saker. Den största fördelen med mitt jobb är att jag får arbeta med barn i alla åldrar och behandla flera olika typer av sjukdomar, det ger en stor variation i mitt arbetsliv, säger Laura. Att arbeta inom sjukvården är någonting Laura brinner för och som hon tycker är spännande.

– Ibland är det som ett detektivarbete där det gäller att hitta boven och sedan bota den. Man lär sig alltid någonting nytt och utvecklas varje dag, säger Laura.

På barnavdelningen startar dagen alltid med ett morgonmöte och därefter arbetar Laura på olika enheter inom kliniken. Det kan exempelvis vara dagvård, barnavdelningen, ronder på BB och så vidare.

– Det finns ingen ”vanlig” arbetsdag hos oss, då det hela tiden kan se olika ut på våra enheter. Att arbeta som läkare på barnkliniken innebär att man får hålla många bollar i luften och jag har en strävan efter att alltid kunna lite mer, vilket gör att det blir en kontinuerlig utveckling för mig och det gör att jag mår bra i slutet av dagen.

Från Rumänien till Borås

Laura Raduta är uppvuxen i Rumänien. Tillsammans med sin grekiska man tog hon beslutet att flytta till Sverige och 2009 började hon arbeta på barnkliniken på SÄS. Hon har aldrig ångrat sitt beslut.

– Sedan vi kom till Borås har livskvaliteten ökat. Morgondagen är inte längre osäker utan jag kan leva tryggt i vetskapen om att jag har ett bra, fast jobb på SÄS. Det är ett lagom stort sjukhus med lagom upptagningsområde, säger Laura Raduta.

Till att börja med var hon utbildad infektionsläkare men hon värdesätter den dubbelexamen i barnmedicin som hon tog i Sverige.

– Den största glädjen med att arbeta med barn är att de flesta blir friska och att de alltid ler när de mår bra. Man får alltid så mycket tillbaka!

Som läkare på barn- och ungdomskliniken innebär det att man får leda arbetet och arbeta temainriktad. Vi arbetar tillsammans och med hjälp av samarbete kan vi ge varandra många kloka förslag. Dessutom trivs jag otroligt bra här och är väldigt stolt över vad jag får göra under vardagen. Vi har dessutom en väldigt bra bemanning på kliniken så därmed hinner vi även handleda och stödja våra unga läkare utöver våra sedvanliga arbetsuppgifter.

Om Laura med hennes egna ord

  • Strävar efter att bli färdig med barnbakjourutbildningen för att kunna arbeta som barnbakjour.
  • Min drivkraft är att jag är stolt över det jag gör i vardagen och det håller igång en även när det ibland blir lite för mycket.
  • Valde att bosätta mig i Borås för det är en stad som har nära till allt - till både centrumkärnan och kulturliv. Vi har ett gott utbud av caféer och restauranger. Ett stort plus är närheten till Landvetter flygplats, då får man möjlighet att resa lite oftare.  

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:45