Hanna, sjuksköterska

Hanna Kransvik arbetar som operationssjuksköterska på centraloperation på SÄS i Borås. Efter gymnasiet läste hon till sjuksköterska på Högskolan i Borås, och efter 1,5 år som allmänsjuksköterska gick läste hon en specialistutbildning till operationssjuksköterska.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

Varje dag är en helt ny upplevelse, jag vet aldrig vad som kommer in till operation vare sig det gäller planerade eller akuta ingrepp. Först läser jag på om patienten i journalen och därefter plockar jag fram instrument och verktyg som kirurgen behöver ha, och dukar upp sterilt. Jag hjälper sedan till att lägga patienten tillrätta inför operationen. Detta är viktigt både för att minimera risken för tryckskador och för att underlätta för läkaren att operera. På operationssalen ska patienten sterildraperas, men det gör jag först när jag själv steriltvättat och sterilklätt mig. Under operationen har jag ansvar för steriliteten och säkerheten kring alla instrument och övriga verktyg. Jag ska dessutom montera tekniskt komplicerade instrument, samtidigt som jag ska vara närvarande i operationsområdet och bistå kirurgen i hans/hennes arbete. När operationen är slutförd räknar jag in alla instrument, kompresser, nålar med mera så att inget fattas. Efter operationen lägger jag förband, och innan patienten får transporteras vidare måste allt vara dokumenterat, säger Hanna Kransvik.

Vad är det viktigaste i ditt jobb?

Noggrannhet, och att alltid ha ordning på mina grejer. Jag måste ta snabba beslut när det blir akuta situationer, ha en god framförhållning och vara självständig i arbetet. Ett visst intresse för teknik bör jag också ha eftersom det är så mycket teknisk utrustning som används under operationerna, menar Hanna Kransvik.

Vad är fördelarna med ditt jobb?

Mitt jobb är varierande och stimulerande då alla operationer är olika. Vi har ett mycket nära teamarbete (läkare, sjuksköterskor och undersköterskor) för att nå bra resultat för patienterna. Arbetet är spännande, man vet aldrig vad som inträffar och jag lär mig hela tiden något nytt. Det är ett fascinerande yrke!

Om att arbeta på SÄS

Borås har ett medelstort sjukhus med hög kompetens och många olika specialiteter. Det finns hela tiden ett nytänk här på sjukhuset, man strävar efter utveckling både tekniskt och kvalitetsmässigt. Jag fick min vidareutbildning betald eftersom det var en uppdragsutbildning på grund av bristen på operationssjuksköterskor, säger Hanna Kransvik.


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:45