Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fysioterapin rehab

Studerande

Hos oss på Fysioterapin Rehab kan du som studerar till fysioterapeut göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU). Vi tar emot studenter från termin 1,4 och 6. I första hand från Göteborgs universitet men även från övriga landet och världen.

Förberedelser och introduktion

Alla studenter får ett välkomstbrev på mail eller post. Där finns information om enheten, tider för första dagen samt namn på handledarna. Eftersom du under din praktikperiod kommer att få ett eget login till vår dokumentationsmodul behöver du innan din praktikperiod ha läst igenom informationshandboken för IT-användare.

Handbok för IT-användare på SÄS (pdf)

Så här arbetar vi

Neuro- och Rehabiliteringskliniken ansvarar för Rehabiliteringsmedicinsk kompetens på Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS), Borås.  Arbetsfältet för Fysioterapi rehab sträcker sig från akutsjukvård till hemrehabilitering inom såväl sluten- och öppenvård som poliklinik. Vi ansvarar för den fysioterapeutiska delen av rehabiliteringsinsatserna inom enheterna för Rehabiliteringsmedicin, Geriatrisk ortopedi, Strokebehandling, Neurologi och Reumatologi.

Verksamheten inriktas på bedömning och rehabilitering av vuxna med sjukdomar och/eller skador inom rörelseapparaten samt centrala och perifera nervsystemet. Detta kan vara stroke, ryggmärgsskador, MS, benamputationer, reumatiska besvär eller rygg- och nackbesvär.

Syftet med rehabilitering är att hitta ett optimalt sätt för en person att kunna återvända till dagligt liv och arbetsliv efter sjukdom eller skada som lett till funktionsnedsättning. På Fysioterapin arbetar ca 30 personer. Förutom fysioterapeuter/sjukgymnaster även assistenter, sekreterare och vår chef Lars Björk. Fysioterapeut/sjukgymnast ingår i tvärprofessionella team. Team kan utöver fysioterapeut bestå av arbetsterapeut, läkare, sjuksköterska, undersköterska, kurator, psykolog och logoped. Vi har även ett nära samarbete med personalen på Ortopedteknik.

Fysioterapeuten fokuserar på individens motoriskt funktionella möjligheter kopplat till hennes vardagsmiljö. Fysioterapeutens roll är att stärka det som är friskt och inte bara behandla det sjuka. Fysioterapi bedrivs individuellt och/eller i grupp. Vid behov förskrivs specifika hjälpmedel. Hembesök, arbetsplatsbesök, förskrivning av FaR eller träning i hemmet kan bli aktuellt.

Praktisk information

Du hittar oss i Rehabiliteringscentrum, ingång 10 på plan 3. Om du skulle bli sjuk eller av andra anledningar inte kan närvara på dina arbetspass är det viktigt att du hör av dig till vår sekreterare på 033-6161421.

Huvudhandledaren visar dig vid introduktionen var du hämtar arbetskläder och var du kan byta om. Ta med hänglås till skåpet samt arbetsskor. Vi som arbetar i den patientnära vården byter arbetskläder varje pass, enligt gällande hygienrutiner. På Fysioterapin finns ett fikarum med kylskåp och mikrovågsugnar för värmning av medhavd mat. Det finns 2 kiosker, en lunchrestaurang, en grill och en pizzeria i området. Du får ett nyckelkort och nyckel vid introduktionen till din VFU och du måste kunna identifiera dig för att lösa ut dessa. Dessa är en värdehandling som du ansvarar för och återlämnar i slutet av din placering.

För den som åker buss från Göteborg Nils Eriksson Terminalen finns en direktbuss 102. Bussarna stannar även på Korsvägen och i Delsjömotet. För den som tänker ta bilen kan det finnas möjlighet att köpa parkeringskort. Reglerna för detta ses för närvarande över, kontakta huvudhandledaren för mer information.

Cathrin Aitman

Huvudhandledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-02-18 10:12