Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förlossning

Hos oss på Förlossningsavdelning kommer du som studerar till barnmorska att få göra din VFU i kursen Förlossningskonst I och II.

Förberedelser och introduktion

För barnmorskestudenter i termin 2: Cirka 2 veckor innan din praktik börjar kommer du få schema för 8 veckor samt information om din avdelning och bashandledare. Du kommer att börja din introduktion med en gemensam introduktionsdag på förlossningsavdelningen, på måndagen din första vecka mellan klockan 8-16.

För barnmorskestudenter i termin 3: Cirka 2 veckor innan din praktik kommer du att få schema för 7 veckor, samt information om din bashandledare.

Under din praktikperiod betonar vi det egna ansvaret och för att kunna anpassa din praktikperiod efter just dig så är det betydelsefullt att du sänder in dina personliga mål till oss. Dessa mål kan du tillsammans med en presentation av dig själv och dina tidigare vårderfarenheter mejla in till huvudhandledare, se kontaktuppgifter nedan. Har ni några frågor innan eller under er praktikperiod, kontakta då avdelningen eller huvudhandledaren.

Så här arbetar vi på Förlossningen

På förlossningen finns 7 stycken förlossningsrum samt 6 stycken vårdrum där gravida eller nyförlösta kvinnor kan vårdas av olika anledningar.

Vårt ansvar är såväl den normala som den komplicerade förlossningen. Vi tar även hand om akuta sjukdomstillstånd hos gravida efter genomgången RUL (från 18 fulla graviditetsveckor).

Sedan våren 2016 finns även en antenatalmottagning, där en barnmorska arbetar dagtid på vardagar med att ta emot de patienter som inte är i aktivt förlossningsarbete.

Förlossningsvården på Södra Älvsborgs sjukhus erbjuder även specialmödravård som är en mottagning för kvinnor med riskgraviditeter eller graviditetskomplikationer. Auroraverksamhet finns också där med målsättning att stötta förlossningsrädda kvinnor, så att förlossningsupplevelsen blir så bra som möjligt oavsett förlossningssätt.

Under en förlossning har en barnmorska och en undersköterska tillsammans ansvaret för att stötta, hjälpa, ge råd och trygghet under förlossningen. I möjligaste mån försöker vi nå kvinnans önskemål utan att göra avkall på den medicinska säkerheten.

Förlossningsläkare finns att tillgå hela dygnet om så skulle behövas. Även barnläkare och narkosläkare kan komma med kort varsel.

Praktisk information

Förlossningen ligger i hus MS1, med Neonatal våningen ovanför och IVA våningen under.

Via huvudentrén följer du skyltning mot bokstaven MS uppför trappan, ovan caféet.  Gå den långa glaskorridoren och vik av till höger vid den gröna paraplygubben. Det är en låst avdelning så ring på klockan utanför dörren så öppnar någon åt dig.

Kommer du utifrån går du till Ingång 12, så finns vi precis innanför dörrarna på plan 2.

Om du skulle bli sjuk eller av andra anledningar inte kan närvara på dina arbetspass är det viktigt att du hör av dig till avdelningen på det nummer som står under kontaktuppgifter

Huvudhandledaren visar dig vid introduktionen var du kan byta om. Ta med hänglås till skåpet samt arbetsskor. Vi som arbetar i den patientnära vården byter arbetskläder varje pass, enligt gällande hygienrutin. På avdelningen finns ett personalrum med kyl/frys och mikrovågsugn. Det finns också möjlighet att köpa mat i personalrestaurangen eller i någon av cafeteriorna. Du får ett passerkort vid introduktionen till din VFU. Detta är en värdehandling som du ansvarar för och återlämnar i slutet av din placering.

Sandra Filipsson

Huvudhandledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-02-18 10:07