Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Centrala fysioterapin

Studerande

Hos oss på Centrala Fysioterapin kan du som studerar till fysioterapeut göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU). Vi tar emot studenter från termin 1,3 och 6, i första hand från Göteborgs universitet men även från övriga landet och världen. Verksamhetsförlagd utbildning i termin 3 riktar sig till slutenvården. I termin 6 till öppenvården alt slutenvården.

Förberedelser och introduktion

Alla studenter får ett välkomstbrev på mail eller post. Där finns information om introduktion, om enheten, tider för första dagen samt namn på handledarna. Vi använder oss av studenternas Plan för eget lärande (PEL) från Göteborgs universitet och önskar att studenterna har tänkt igenom sin innan de kommer. Eftersom du under din praktikperiod kommer att få ett eget login till vår dokumentationsmodul behöver du innan din praktikperiod ha läst igenom informationshandboken för IT-användare.

Handbok för IT-användare på SÄS (pdf)

Så här arbetar vi

Fysioterapeuterna på Central Fysioterapin träffar patienten på samtliga avdelningar inom akutsjukvården på SÄS Borås. Till akutsjukvården hör ortoped-, medicin- och kirurgklinikerna samt infektion, gyn, onkolog och intensivvårdsavdelningen. Vi arbetar även mot Barn- och ungdomskliniken och Barn- och ungdomspsykiatrin. Vi har ett flertal polikliniska verksamheter så som hand, ortopedi, hjärta, onkologi, gyn och lung. Vårt arbete syftar till att göra en inledande kartläggning gällande anamnes och bedömning för att påbörja rehabilitering och tillgodose det akuta hjälpmedelsbehovet. Överrapportering sker sedan till ansvarig fysioterapeut inom primärvård eller kommun som tar vid och ansvarar för uppföljning och fortsatt rehabilitering. Beroende på de olika verksamhetsområdena varierar vårdtiderna kraftigt och därmed också de insatser vi hinner göra.
Utöver patientarbete ansvarar vi även för att handleda personal i förflyttningsteknik och hjälpmedelshantering.

Praktisk information

Central Fysioterapin ligger på plan 1 i T-huset. Gå in via huvudentrén 1 (se karta) och följ skyltning märkt S eller fråga i incheckningen efter Centrala Fysioterapin. Om du skulle bli sjuk eller av andra anledningar inte kan närvara på dina arbetspass är det viktigt att du hör av dig till 033-6161279 eller direkt till din handledare.

Omklädningsrum finns i källaren. Bashandledaren visar dig det vid ditt första arbetspass. Du får arbetskläder här, vi som arbetar i den patientnära vården byter arbetskläder varje pass, enligt gällande hygienrutiner. Ta med hänglås till skåpet samt arbetsskor. På avdelningen finns ett personalrum med kyl/frys och mikrovågsugn. Det finns 2 kiosker, en lunchrestaurang, en grill och en pizzeria i området. Du får ett nyckelkort vid introduktionen till din VFU och denna är en värdehandling som du ansvarar för och återlämnar i slutet av din placering.

För den som åker buss från Göteborg Nils Eriksson Terminalen finns en direktbuss 102. Bussarna stannar även på Korsvägen och i Delsjömotet. För den som tänker ta bilen kan det finnas möjlighet att köpa parkeringskort. Reglerna för detta ses för närvarande över, kontakta huvudhandledaren för mer information.

Cathrin Aitman

Huvudhandledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-02-18 10:05