Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

BB-avdelning

Hos oss på BB-avdelningen kommer du som studerar till barnmorska att få göra din VFU i kursen Kvinno- och familjehälsa I. Vi tar även emot studerande på omvårdnadsprogrammet för APL.

Förberedelser och introduktion BB-avdelning

För barnmorskestudenter termin 2: Cirka 2 veckor innan din praktik kommer du att få schema för 3 veckor, samt information om din avdelning och vilken/vilka handledare du kommer att gå med.

Så här arbetar vi på BB-avdelningen/BB-Lättvård

På BB-avdelningen finns 12 stycken rum där den nyblivna föräldern/föräldrarna samt det nyfödda barnet kommer till efter förlossningen. På BB-avdelningen får familjen extra stöd och observation efter förlossningen.

Till BB-lättvård kommer familjen 4-6 timmar efter förlossningen om graviditet och förlossning varit komplikationsfri och om mor och barn mår bra efter förlossningen. Det finns 12 rum på BB-Lättvård.

Oavsett vilken utav avdelningarna familjen hamnar på så finns det barnmorskor och undersköterskor/barnskötare dygnet runt. Detta är en tid för föräldrarna att lära känna sitt barn och få hjälp med t.ex. amning. Den nyblivna pappan/partnern får naturligtvis tillbringa tiden tillsammans med mor och barn. Pappan/partnern fyller en viktig funktion som stöd och uppmuntrar den blivande mamman under både förlossningen och efteråt.

Alla som går hem inom 72 timmar efter förlossningen erbjuds uppföljning på BB-mottagning med telefonkontakt och/eller återbesök. Familjen kan också välja att gå hem på s.k. Tidig Hemgång, vilket är som tidigast 6 timmar efter förlossning. Minst 2 återbesök på BB-Hemvård planeras då in under de närmsta dagarna.

Mamman kan också vända sig till Amningsmottagningen om hon får problem med amningen eller har frågor angående amning, under hela amningsperioden.

Praktisk information

BB-avdelningen ligger i T-huset, plan 8. Kommer du via huvudentrén går du till höger upp för den stora trappan över caféet och sedan direkt höger till Hiss E, plan 8.

Om du skulle bli sjuk eller av andra anledningar inte kan närvara på dina arbetspass är det viktigt att du hör av dig till avdelningen på det nummer som står under kontaktuppgifter

Huvudhandledaren visar dig vid introduktionen var du kan byta om. Ta med hänglås till skåpet samt arbetsskor. Vi som arbetar i den patientnära vården byter arbetskläder varje pass, enligt gällande hygienrutin. På avdelningen finns ett personalrum med kyl/frys och mikrovågsugn. Det finns också möjlighet att köpa mat i personalrestaurangen eller i någon av cafeteriorna. Du får ett passerkort vid introduktionen till din VFU. Detta är en värdehandling som du ansvarar för och återlämnar i slutet av din placering.

Sandra Filipsson

Huvudhandledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-02-18 10:04