Therese Gustafsson, biomedicinsk analytiker

Här presenterar vi Therése Gustafsson, biomedicinsk analytiker på klinisk kemi och hur hennes arbetsdag kan se ut.
På klinisk kemi kommer det in ungefär 3000 provrör varje vardag och på många av proverna är det fler än 10 analyser beställda.
Proverna kommer till största delen från sjukhuset och vårdcentraler i regionen.
— Varje morgon gör jag och mina kollegor underhåll på våra instrument och kör kontroller för att säkerställa att de provsvar vi lämnar ut är korrekta.
Vi har så kallade markörer för många sjukdomar, ca 600. De vanligaste är t.ex. hjärt- och kärlsjukdom, infektion och inflammation i kroppen, sjukdomar i njurar och i lever.
Det vi analyserar på främst är blod och plasma. Metoderna skiljer sig mycket åt, därför är det viktigt att den som tar provet gör det på rätt sätt och med rätt provrör. Olika rör innehåller olika tillsatser för att blodet ska förberedas på rätt sätt. Vissa prover där man bland annat kan se grad av inflammation i kroppen granskas på gelplattor vid vårt ljusbord.
Om ett provsvar inte faller inom referensområdet, normalområdet, behöver provsvaret granskas manuellt för att se om svaret är rimligt. Det kan vara genom att granska föregående resultat eller patientens sjukdomsbild.
Det är oftast full fart på enheten klinisk kemi som har en relativt ny provbana, där proverna hanteras med viss automatik.
— Många prover går på vår provbana men vi tittar dagligen i mikroskopet på celler och blodutstryk. Det roligaste med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik. Kombinationen mellan att få vara kreativ och att arbeta naturvetenskapligt finns i att vi arbetar både med automation och med manuella metoder. Man känner sig som en detektiv när man arbetar som biomedicinsk analytiker. Vi försöker klura ut vad som är fel och ger sedan svaret till läkaren som väver ihop det med symptombild och annat som uppkommer i mötet med patienten.