Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lena Karlsson, medicinsk sekreterare

Lena Karlsson, medicinsk sekreterare

Den medicinska sekreteraren håller i hop det administrativa arbetet på sjukhuset. Lena Karlsson berättar.

Läkarsekreterare, är ett yrke som har förändrats med tiden och där titeln har ersatts med medicinsk sekreterare. De har en bred roll där de håller ihop det administrativa arbetet på sjukhusets enheter och är ett värdefullt stöd till övriga yrkeskategorier inom vården. Lena är medicinsk sekreterare på operation 2.
 
Vad innebär det att jobba som medicinsk sekreterare?
- Som medicinsk sekreterare förändras ens arbetsuppgifter i takt med att sjukvården förändras. Ett område som är särskilt viktigt just nu är att arbeta utifrån konceptet ”rätt använd kompetens (RAK)”. Målet är att använda varje yrkeskompetens på bästa möjliga sätt. Det innebär att jag sköter så mycket som möjligt av det administrativa arbetet, så att vårdpersonalen kan fokusera på patienterna. I praktiken kan det vara alltifrån datorer, system, den medicinska dokumentationen, DRG-kodning, statistik, tidbokning och övrig administration kring patienterna. Mer generellt kan det vara att skriva APT-protokoll, hantera fakturor, göra inköp och ansvara för personaladministration. Jag är också enhetens rapportör i Heroma (schemaläggningssystem).
 
- Ett annat område som är prioriterat just nu är digitalisering. Till exempel kommer jag att vara delaktig i införandet av ”taligenkänning”. Det är ett system som innebär att medicinska sekreterare inte längre manuellt ska behöva skriva in läkardiktaten i patientens journal, utan överföringen sker automatiskt från tal till text.
Jag skulle också vilja säga att vi är ”första linjens support”. Det är till oss de flesta kommer när de har frågor eller behöver hjälp med något som inte handlar om medicinska frågor. Kan vi inte själva lösa problemet ser vi till att någon annan som kan hjälper oss. Vi ”håller i bollen” tills den är löst.
 
- Vad är det bästa med ditt jobb?
Yrket ger många möjligheter och är utvecklande eftersom det förändras och utvecklas över tid. Det är spännande att arbeta nära vården, och i mitt fall området anestesi/operation/IVA. Jag trivs med att ha en funktion som är viktig för både vårdpersonal och patienter. Det allra bästa är ändå att få arbeta med verksamhetens fantastiska vårdpersonal och övriga sekreterare!
Senast uppdaterad: 2023-08-09 08:55