Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Helen Wiland, undersköterska

Porträtt av kvinnlig vårdpersonal i gröna arbetskläder.

Helen Wiland, undersköterska på endoskopimottagningen berättar om sitt jobb på endoskopimottagningen.

Här görs undersökningar av bland annat magsäck, tjocktarm, gallvägar och bukspottkörtel. För det används en slang med kamera som förs in i kroppen.

− En av mina viktigaste arbetsuppgifter är att få patienten att känna sig trygg och bekväm före, under och efter undersökningen som kan vara både utlämnande och smärtsam. En hand att hålla i och någon som pratar lugnande och informativt, säger Helen Wiland.

Mottagningen har fyra undersökningssalar och vanligtvis är de två sköterskor och en läkare eller en skoperande sjuksköterska som deltar vid varje undersökningstillfälle.

− Variationen att arbeta med koloskopi, gastroskopi och undersökningar av gallväggarna gör arbetet roligt. Gastroskopier tar oftast ett par minuter medan koloskopier kan ta upp emot en timma. Jag är ett extra par ögon som tittar på skärmen under undersökningen och assisterar med att ta bort polyper, bränna små kärlblödningar eller lägga så kallade stentar i matstrupe eller tarm.

En stor del av patienterna som Helen möter undersöks för cancer. Kolorektalcancer, cancer i tjock- eller ändtarm, är den tredje vanligaste typen av cancer i Sverige. Förutom undersökningar ingår det i Helens arbetsuppgifter att beställa material och att ha regelbunden kontakt med medicinteknik för att se till att de it-lösningar som finns till hands är uppdaterad och fungerar.

När är ditt jobb som roligast?

− Vi är ett himla gött gäng på mottagningen och när någon får ett bryt som gör att vi alla bara skrattar utan att någon vet varför.

Senast uppdaterad: 2022-06-29 15:18