Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fredrik Juhlin, specialist i neuropsykologi.

Man i vårdkläder pratar med en kvinna i förgrunden.

Fredrik Juhlin, är psykolog och specialist i neuropsykologi vid verksamhetsområde neurologi, rehabilitering och nära vård.

Vad gör du som neuropsykolog?

−Jag och mina kollegor gör utredningar och behandlar patienter som drabbats av hjärnskada, till exempel efter stroke eller olycka. Vi träffar också patienter med neurologiska sjukdomar som MS eller Parkinsons sjukdom.
Inom vår del av rehabiliteringen handlar det inte så mycket om att reparera skadade system, utan att bedöma och beskriva vilka kognitiva nedsättningar skadan medför och att hjälpa patienterna att hantera de begränsningar som nedsättningarna innebär. I det ingår att hjälpa patienten i anpassning till att på bästa sätt använda sin kvarvarande funktion vid en kvarstående skada.

De flesta förknippar psykologer med psykiatrin, hur ska man förstå skillnaden?

−Inom psykiatrin jobbar man med psykiska sjukdomar medan vi inom neuropsykologin försöker förstå hur patienters kognitiva och psykologiska funktion förändrats utifrån skador och sjukdomar i hjärnan och övriga centrala nervsystemet. Det kan vara mycket svårare än man tror att anpassa sig till hur ens hjärna fungerar efter en skada eller sjukdom. Vi använder psykologisk kunskap för att hjälpa patienterna att få vardagen att fungera utifrån deras nya förutsättningar.

När är ditt jobb som roligast?

−Det är väldigt tillfredställande när man kan hjälpa patienten att förstå vad som hänt och vidare att inse att det går att göra saker som är viktiga och meningsfulla trots en skada som kan vara bestående.

Senast uppdaterad: 2022-06-29 15:17