Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ellen Paréus, gipstekniker

Kvinna i blå arbetskläder står mot en bänk med verktyg i bakgrunden.

Här presenterar vi Ellen Paréus som arbetar som gipstekniker inom ortopedi.

— Jag gipsar de allra flesta patienterna på sjukhuset förutom de som får gips akut eller i samband med en operation.

Det finns två olika typer av gips, syntet eller kalk. Vid akuta skador eller om det är ett gips som patienten endast ska ha i väntan på operation är det kalk som gäller. Kalkgipset går att använda om det finns svullnader på området som ska gipsas och det är enklare att klippa upp. Syntetgipset är betydligt hårdare. Vi behöver använda en särskild gipssåg för att ta bort syntetgipset.

— Jag har arbetat som gipstekniker i snart tre år och visste inte att det här yrket fanns förrän jag sökte tjänsten. I grunden är jag undersköterska. Det finns en gipsteknikutbildning där bland annat anatomi, biomekanik och ortopedi med betoning på frakturlära studeras.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

En vanlig arbetsdag tar jag hand om inbokade patienter och jag svarar i det som vi kallar gipstelefonen. Dit hör människor som har blivit gipsade av sig med frågor, det kan handla om att gipset skaver eller om gipset får bli blött.

Jag tycker det är roligt att jag får möta en stor variation av människor i mitt jobb, allt från Ella, 1 år, till Evert, 98 år. De är kul att få dem att känna sig trygga och ibland får vi så bra kontakt att vi kan skämta med varandra.

Är det högtryck i gipsrummet under någon del av året?

— Från vinterns första halka och två veckor därefter är det ett något större tryck än under resten av året. Men varje årstid har sina riskmoment. Studsmattor på våren och sommaren och på hösten är det blöta löv som gör att människor kan trilla och skada sig.

Finns det en fråga som du ofta får när du berättar att du är gipstekniker?

— Ja, alla undrar vilket företag jag jobbar på. De tror att jag arbetar med att beräkna och sätta upp gipsväggar i hus.

Senast uppdaterad: 2022-06-29 15:16