Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kliniskt basår för sjuksköterskor

Vi på Södra Älvsborgs sjukhus vill ge dig som är nyexaminerad sjuksköterska bästa möjliga start på ditt yrkesliv. Genom vår yrkesintroduktion, det kliniska basåret, får du växa in i din nya roll bli ”varm i kläderna” samtidigt som vi som arbetsgivare får visa prov på vad vi kan erbjuda dig för utvecklingsmöjligheter.

Det kliniska basåret riktar sig till dig som är nyexaminerad med mindre än fyra månaders anställning. Du utför självständigt omvårdnadsarbete på den enhet där du är tillsvidareanställd men får också lov att utvecklas genom:

  • seminariedagar 
  • kliniska simuleringar
  • fyra veckors auskultation på en eller två andra enheter.
  • reflektionshandledning

Under seminariedagarna, som ingår i din arbetstid, får du lära dig om hur vi arbetar på SÄS. Det är viktig kunskap att känna till för att du ska kunna känna dig trygg i ditt självständiga arbete och erbjuda patienterna en säker vård. Föreläsningarna hålls på SÄS i Borås.

Genom att öva på praktiska moment utifrån olika scenarion utvecklar du dina praktiska färdigheter ytterligare. Målet är att du ska känna dig än mer trygg i vardagen på sjukhuset.

Auskultationen är ett tillfälle för dig att få inblick i arbetet på en eller två andra enheter och få värdefull kompetens och erfarenhet. Tillsammans med din chef kommer du överens om vilka enheter och tidsperiod som passar just dig.

Handledningen hålls i mindre grupper. Tillsammans med andra, som också ingår i det kliniska basåret, får du lyfta och diskutera olika scenarier som ni upplevt och blivit berörda av. Reflektion är en viktig del i att utvecklas i sin yrkesroll, men också för att som individ lära sig att hantera de etiska dilemman som man som sjuksköterska kan ställas inför i vården.

Om du är nyutexaminerad sjuksköterska med mindre än fyra månader yrkeserfarenhet erbjuds du per automatik det kliniska basåret, så tveka inte att ansöka till de tjänster hos oss som du är intresserad av! 

Det kliniska basåret startar två gånger per år; i mars och september. Men låt inte det hindra dig att söka när som på året! Med stöd av dina kollegor börjar lärandet och yrkesutvecklingen redan från första dag hos oss.

Vill du börja arbeta på någon av våra sjukskötersketjänster direkt efter din examen anställs du inledningsvis som undersköterska till dess att du fått din legitimation.

Efter det kliniska basåret tar du nästa steg i din karriär och arbetar mer självständigt i din roll som sjuksköterska. Men utvecklingsmöjligheterna slutar inte här! Hos oss får du en central roll i verksamhetens förbättrings- och utvecklingsarbete utifrån enhetens mål. Det finns också möjlighet att vara särskilt ansvarig för ett eller flera områden som du brinner lite extra för. I den rollen får du lov att spetsa din kompetens och att lära ut till andra. På längre sikt erbjuder vi också vidareutbildning på betald arbetstid inom prioriterade specialistområden.

Kontakta SÄS rekryteringsteam

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-05-10 11:51