Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Covid-19 Information om våra förändrade besöksrutiner, hur du söker vård vid covid-19 och hur du kan undvika smitta 

Alla över 16 år bör använda munskydd i sjukhusets lokaler. Munskydd delas ut av entrévärdar där de finns.

Desinfektion av instrument

Begreppsförklaring

Begreppet "desinfektion" definieras som en reduktion av mikroorganismer till en nivå som inte innebär risk för smitta eller överföring av smitta. Desinfektion kan ske med fysikaliska (värme) eller med kemiska metoder. Värmedesinfektion ska alltid användas i första hand. För instrument används värmedesinfektion i en diskdesinfektor .

Värmedesinfektion sker genom tillförsel av fuktig värme. Desinfektion med fuktig värme är effektiv, snabb, ekonomisk, miljövänlig och i viss mån kontrollerbar.

Det är viktigt att förstå rengöringens betydelse i diskdesinfektor och att man som enskild anställd, både skapar förutsättningar att denna kan genomföras, samt kontrollerar resultatet.

Diskdesinfektorer klassificeras som medicintekniska produkter trots att de inte används direkt på patient. Medicintekniska produkter omges av ett antal lagar och regler.

Senast uppdaterad: 2016-07-11 11:49