Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19:

Förkylningsbesvär? Tänk på uppmaningen från Smittskydd VGR till närstående, att undvika besök på sjukhuset som inte är helt nödvändiga och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom. De här åtgärderna och rekommendationerna är till för att skydda de mest sårbara. Information om de förändringar som SÄS genomför hittar du via SÄS sida om corona. Mer information och aktuellt läge i Västra Götaland

Fryssnitt och ofixerat vävnadsmaterial

Fryssnitt görs på ofixerad vävnad, som insänds under pågående operation, där svaret är avgörande för operationens fortsatta utformning.

Fryssnitt föranmäls till laboratoriet tfn 033 - 616 18 95. Uppgift om patientens personnummer (tio siffror) och namn lämnas samtidigt. Provet lämnas direkt till personal på laboratoriet. Markera på remissen i rutan för "Fryssnitt" och ange telefonnummer till mottagare av svar. Uppgifter om sjukhistoria, operationsfynd och frågeställning är viktiga för snabb handläggning.

Svar lämnas direkt till opererande läkare via telefon inom cirka 15-20 minuter per insänd vävnadsbit räknat från provets ankomst till patologlaboratoriet.  Det avgivna svaret skickas även skriftligt. Från Alingsås lasarett och Skene sjukhus insänds fryssnittsprov med taxi. Provet hålls nerkylt med is och bör nå laboratoriet inom en timme.

Ofixerat vävnadsmaterial föranmäls till laboratoriet tfn 033 - 616 18 95. Uppgift om patientens personnummer (tio siffror) och namn lämnas samtidigt. Provet lämnas direkt till personal på laboratoriet.

Vävnad som inte ska fixeras är:
Lymfkörtel vid lymfomutredning
Receptor bestämning - bröst

Senast uppdaterad: 2019-12-10 14:30