Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19:

Förkylningsbesvär? Tänk på uppmaningen från Smittskydd VGR till närstående, att undvika besök på sjukhuset som inte är helt nödvändiga och att aldrig göra besök om man har luftvägssymtom. De här åtgärderna och rekommendationerna är till för att skydda de mest sårbara. Information om de förändringar som SÄS genomför hittar du via SÄS sida om corona. 
Mer information och aktuellt läge i Västra Götaland

 

Sterilkontroll av apparatur för sterilisering och desinfektion

Medicinsk bakgrund

Laboratorium för klinisk mikrobiologi utför biologisk kontroll av ångautoklaver, formalinautoklaver och torrsterilisatorer. Biologisk kontroll skall utföras regelbundet. Hur ofta beror på autoklavens nyttjandegrad. I samband med intrimning, reparationer, misstänkta funktionsstörningar, utprovning av nya förpackningsmaterial etc., skall kontroll alltid ske.

Remiss

Remiss Sterilkontroll Borås. Notera telefonnummer för snabbt svar vid ev. växt. MaterialSporprover rekvieras från Laboratorium för klinisk mikrobiologi. Ångautklav: Ampuller med sporlappar.

Provtagning

Sporproverna får inte öppnas. Märk med löpande nummer så att de kan härledas till program och placering. Placeras på olika platser i autoklaven, se till att något sporprov placeras intill varje dörr samt något inne i förpackningar med sterilgods.

Transport

Ej brådskande. Förvaras ej kylda.

Svar

Positiva prover telefonbesvaras samt slutsvaras - Icke sterila prov nummer:...

Mätprincip

Kvalitativ odling/Anrikning

Ackrediterad

Nej

Hur snabbt får man svar

Negativa prover för ångautoklav besvaras efter 3 dygn (vid validering efter 7 dygn).

Senast uppdaterad: 2018-11-26 16:13